Над два часа продължи работната среща с кметове на кметства и кметски наместници на населените места на територията на Община Ловеч, съобщават от градската администрация. Разговорът на 6 март 2020 г. се водеше от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, участваха Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, инж. Тони Паричев, директор на дирекция АПИО и други.

Дневният ред включваше представянето и обсъждането на някои важни проблеми.

На първо място кметът Корнелия Маринова постави изискването за по-голяма отговорност пред населението, състоянието на инфраструктрата, на чистотата и сигурността, както и нетърпимост към замърсителите на населените места и природата.

Присъстващите бяха запознати с организацията и дейностите по пролетното почистване в населените места в Община Ловеч, което ще се проведе на 14 и 15 март. Кметовете на кметства и кметските наместници са предоставили информация за замърсените участъци във всяко населено място. Подчертана бе необходимостта от допълнителна техника и големи контейнери, в които да се събират строителни и едрогабаритни отпадъци.

На срещата бяха изяснени и повишените изисквания към проблема с бездомните кучета, свързани с промените в Закон за ветеринарномедицинската дейност, в сила от 14.02.2020 година. За това говори д-р Евтим Евтимов, общински ветеринарен лекар към ОДБХ – Ловеч.

Необходимо е да се поддържа актуален регистър на домашни и ловни кучета. Нова точка изисква в срок до 20 октомври 2020 г. да се извърши инвентаризация на личните стопанства. Въвежда се регистрацията на животновъден обект – лично стопанство. Това става с подаване на заявление до директора на ОДБХ, чрез кмета на кметство или кметския наместник на населеното място. За извършване на регистрацията не се събират такси и тя е безсрочна. Предоставена бе бланка на Заявление за регистрация на животновъден обект – лично стопанство, с която да бъдат запознати заинтересованите лица.

На срещата бе обсъдена Автоматизираната информационна система на Община Ловеч, модул деловодство с ПП „EVENTIS R 7“ . След проведеното обучение и регулярното провеждане на консултации по конкретни проблеми, може да се обобщи, че стартът е успешен. В конкретната работа с целия набор от документи ще се добие и необходимия опит. Работещите със системата отбелязват, че много по-бързо могат да обменят документи с Община Ловеч, с други общини, чрез тях и с други населени места и институции, които са свързани с електронния обмен на документи.

Главен инспектор Явор Абаджиев от РСПБЗН – Ловеч, постави акцент върху мерките за предотвратяване на пожари и намаляване щетите от тях. Главен инспектор Петър Петров от РСПБЗН – Ловеч, сподели необходимостта от почистването на клоните по тесните улички, за да може пожарната кола да стигне до мястото на пожара. Необходимо е мостовите съоръжения да са в изправност и да се обърне особено внимание на пожарните хидранти на уличната мрежа. До тях трябва да има лесен достъп – в населените места те са подземни и върху тях не трябва да се паркират автомобили. Присъстващите споделиха идеята, представители на РСПБЗН да организират тематични обучения в населените места на територията на Община Ловеч.

Кметът Корнелия Маринова обобщи, че тези срещи ще са регулярни, защото проблемите са актуални и засягат пряко населението.