Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев” ВИ КАНИ на среща-разговор с младият пътешественик Спасимир Пилев на 15 ноември(петък) от 17.30 ч. Заедно ще стигнем до вътрешността и крайбрежието на Папуа. Ще изминем разстоянието от 15 000 км. със снимки, видео и музика.
Спасимир Пилев обича да се занимава най-много с две неща – география и Уикипедия. Завършва история и география в Софийския университет. Работи като разработчик на мултимедия за електронните учебници по география на издателство „Клет“. В свободното си време е редактор на бългороезичната версия на Уикипедия. Другото негово любимо занимание е дигитализирането на документи по сътрудничеството между Държавна агенция „Архиви“ и Уикипедия.
За пътешествието си Спасимир Пилев споделя : “Пътешествието до западната част на втория по големина остров на нашата планета започва от град Сурабая в източната част на остров Ява с кораба „Синабунг“ на държавната компания за морски транспорт в Индонезия „Пелни“. Корабът няма нищо общо с круиз, което позволява да съм единственият чужденец на него, да привличам вниманието на пътуващите и по-доброто опознаване на тази огромна и изключително разнообразна държава, каквато е Индонезия. Плаването е през моретата Яванско, Флорес, Банда, Молукско, Сулавеси, Серамско и Халмахера, та до Тихоокеанското крайбрежие на полуостров Птичата глава в западната част на остров Нова Гвинея. Австроазиатското Средиземноморие, както е известен региона от Южнокитайско до Арафурско море, представлява изобилие от различни култури, народности, езици и стоки. Място, където свършва Азия и започва Меланезия, част от Океания.
Няколко дни живях с много гостоприемните местни хора в градовете Манокуари и Соронг. Най-често хората от останалия свят знаят единствено за легендарните канибали на остров Нова Гвинея. Пътешествието продължава до вътрешността на острова, където се простира високият до 4884 m планински масив Маоке, в търсене на племето Дани в долината Балием и съхраняваните от тях няколковековни мумии. В индонезийската част на острова се говорят над 230 различни езика и от стотици различни племена. И за възнаграждение пътуване из архипелага Раджа Ампат – едно от последните райски кътчета на планетата. Възможностите за разпускане, гмуркане и опознаване на най-богатото на биологично разнообразие под вода място в света.
Пътешествието завършва отново на остров Ява – в градовете Джокякарта или познат повече като Джокджа и столицата Джакарта. Джокякарта е единствената провинция в Индонезия, която все още се управлява от султан, а в близост до града се намира най-големият будистки храм в света – Борободур и най-активният вулкан в страната – Мерапи.