ДРСЗ-Ловеч

Равнище на регистрираната безработица от 11.0% се отчита през месец март в област Ловеч, при 6.7% за страната. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0.5 пункта, а на годишна база нарастването е с 1.5 процентни пукта.

  • Най-ниска е безработицата през март в община Троян – 5.9%, община Ловеч – 7.4%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин –30.0% и в Ябланица – 25.8%. Останалите общини са с равнище на безработица в Априлци -8.4%, в Тетевен – 15.3%, в Луковит – 20.2% и в Летница – 22.4%.

Общият брой безработни в края на март в бюрата по труда от регион Ловеч са 6123 безработни лица. Те нарастват с 278 души спрямо февруари. В сравнение с март  2019 г. безработните са с 803 лица повече. Съществено влияние върху динамиката на безработицата оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и въведеното на 13 март извънредно положение.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през март са се регистрирали 797 безработни лица, като 530 от тях – в периода след въвеждане на извънредното положение, 306 от тях са посочили като причина кризата с коронавируса. Сред новорегистрираните безработни през март най-голям дял заемат тези, освободени от преработваща промишленост (26.3%), следвани от търговия (14.1%) и сектор хотелиерство и ресторантьорство (8.5%) и т.н.

Постъпилите на работа безработни през месеца са 439, като 90.0% от тях са устроени в реалната икономика. След въвеждането на извънредното положение работа са започнали 115 лица. През месеца други 9 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрото по труда.

През март работа на субсидирани работни места са започнали 44 лица от рисковите групи – по програми и мерки за обучение и заетост.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през месеца са 228, като 89.0% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (56.6%), хотелиерството и ресторантьорството (17.5%), държавно управление (8.3%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (7.5%), строителството (3.9%) и др.

След 13 март и въвеждането на извънредното положение в област Ловеч преобладават заявените свободни работни места за оператори на стационарни машини и съоръжения, по произв. на храни, облекло, дървени изделия и сродни, в сферата на персоналните услуги, работници по събиране на отпадъци.  Търсят се още помощници при приготвяне на храни, персонал, полагащ грижи за хора (детегледачи, болногледачи, санитари, лични и здравни асистенти) продавачи в хранителни магазини, чистачи и водачи на МПС и др.