Павлин Иванов

Вчера изпратих две официални запитвания, идентични, до Областен кризисен щаб по здравеопазване и до Общински оперативен щаб, касаещи разрешителните режими и осъществявания контрол по тяхното спазване.

Днес РЗИ измени своята заповед, касаеща в частност работата на вендинг автоматите на територията на област Ловеч. Но все още, здравните власти и двата щаба – Областен и Общински, не дават пълни отговори на много въпроси, касаещи както бизнеса, така и гражданите. Надявам се, това да стане скоро, защото времето и за здравето и за бизнеса и за човешките съдби тече.

Например, не става ясно, могат ли да работят търговски обекти, които предлагат храна „на гише“, т.е. без пряк достъп между клиент от една страна и храна и персонал от друга. В момента множество обекти за друг тип продукти, работят именно по този начин „на гише“. Защо има разлика в стандартите? Кои взима решенията? Каква отговорност ще носи този някой за неясните си заповеди?

Припомням:

Министърът казва, че „ се преустановяват посещенията в търговските обекти …..“, ловешкия кмет казва, че като следствие на заповед на МЗ, „търговските обекти следва да преустановят работа“

До момента не става ясно и как властите контролират спазването на Заповедите на Министерство на здравеопазването, РЗИ и местните власти. Вчера излезе информация от Общинския щаб, в която се казва, цитирам: „Кметът Корнелия Маринова лично е участвала в разпръскването на няколко такива групи, за последно в село Дойренци.“  и се допълва, че полицията е съставила 132 акта за установяване на административно нарушение, Община Ловеч е съставила три акта и има 10 предупредителни протокола.

В същото време, за периода 11.04.2020г. – 16.04.2020г. (вкл. събота и неделя) РЗИ дава отчет за работата си, като казва, че от множеството извършени проверки в област Ловеч, всичко е ток и жица. Един акт. Хотели и къщи за гости НЕ работят, според РЗИ. Всички проверени спазват правилата.

Част от представителите на институциите участват и двата Щаба. Не слушат ли какво се обсъжда? Може ли да има такива разминавания в данните по спазването на Заповедите.

Вече е пределно ясно, че хората спазващи разпоредбите, които са огромното мнозинство, се дразнят изключително много и трудно намират обяснения пред децата и близките си, защо за едните могат да правят каквото си искат и нарушават несакционирано правилата, а огромната група спазващи ограниченията … са някакви балъци, буквално.

 

Много хора писаха и се обаждат за повече яснота, която никоя медия НЕ може да даде, защото всяка заповед си има издател и обяснението е негова работа. За съжаление, това не се случва.

Това е и причината да направя вчера следното запитване до двата Щаба“:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с продължаващите неясноти и различните разбирания на заповедите на Министъра на здравеопазването по отношение на работата на търговските обекти на територията на област Ловеч, имам следните въпроси:

  1. Кой взима решение кои търговски обекти могат да работят на територията на област Ловеч?
  2. Защо търговските обекти обслужващи клиенти „на гише“, т.е. без да имат пряк контакт с клиенти, НЕ могат да работят? По-безопасно ли е клиентите да влязат в търговски обект – бензиностанция, голям магазин, магазин за строителни материали и т.н., от колкото например в павилион за кебапчета, продаващ на клиенти разделени със стъкло от продавачите?
  3. Защо вендинг автоматите НЕ работят, при условие, че сходни устройства като банкомати, са безопасни, според здравните власти?
  4. Какъв реален контрол се осъществява върху събиранията на множество млади хора с автомобили, в различни точки на града, особено във вечерните часове? Колко акта са съставени на такива нарушители?
  5. Какъв реален контрол се осъществява върху струпвания на хора, включително хора без маски, в централната част на града и в кварталите на град Ловеч?
  6. Запознат ли е Щаба, че във всяко едно село, пред почти всеки магазин има струпване на хора употребяващи алкохол и не носещи предпазни маски? Какви мерки са предприети за оказване на реален контрол и колко са наложените санкции?
  7. Запознат ли е Щаба, че в почти всеки селски магазин, маски не се използват от персонала, допускат се лица без никакви предпазни средства вътре в тях?

 

Моля да ми отговорите писмено на поставените въпроси, които в голямата си част са поставени от  бизнеса и граждани!

 

С уважение:

Павлин Иванов

„Ловеч днес“

 

Важно е да отбележа, че Областният управител Ваня Събчева, веднага отговори към кого е пренасочила питанията на “Ловеч днес”, които не са в компетенцията й, както всъщност е редно! Благодаря й за това.