Работно съвещание с директорите на училищата в Община Ловеч се проведе на 9 септември следобед, като в него взеха участие кметът Корнелия Маринова и заместник-кметовете Венцислав Христови Цветан Георгиев. Срещата откри Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, който съобщи, че са поканени и председателите на Обществените съвети, експерти от РЗИ и служители на общината.

В този състав можем да бъдем по-конкретни и да споделим повече неща, защото само така можем да търсим успешните решения, каза в началото кметът Корнелия Маринова, Иваничка Буровска, старши експерт в РУО – Ловеч, направи анализ на резултатите от Националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити 2020 г. „Годината беше трудна, практиката на училищата за дистанционно обучение показва четири различни по успех групи, като последната остана на хартиено обучение“, посочи Буровска.

Изразена бе неудовлетвореност от постигнатите резултати, особено като се знаят условията. Няма как да приемем спокойно тези резултати, заяви кметът Корнелия Маринова.

Обсъден беше и реализирания план-прием и тенденции при определяне пълняемостта на паралелките, както и исканията на директорите. Учениците намаляват, но това не оправдава по-ниското качество на образованието, каза зам.-кметът Венцислав Христов.

Докладвано беше изпълнение на бюджета на второстепенните изпълнители към 1 септември 2020 г. Зам.-кметът Цветан Георгиев обърна внимание върху новия програмен период 2021 – 2027 г. и поиска от директорите да подготвят своите проектни предложения, тъй като има възможност за финансиране.

Директорите утре ще докладват онлайн подробно по въпросник каква е готовността за новата учебна година, както и за взетите мерките за изпълнението на инструкциите на здравното министерство. Инспекторите от РЗИ ще направят своята задължителна проверка в оставащите дни до 15 септември.

Еленко Начев се спря върху приоритетни области за работа през новата учебната година, както и какви промени има в нормативните актове. „Първото и най-важно нещо е опазването на здравето на учениците и учителите“, каза началникът на РУО –Ловеч. Той представи и новите директори – след конкурс Профилирана природо-математическа гимназия се поема от Венцеслав Георгиев, а временно изпълняващ до конкурс на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в кв. “Гозница” е Елеонора Тодорова.