На брифинг на ОД МВР-Ловеч и Окръжна прокуратура беше оповестена информация за откритите в началото на седмицата край луковитското село Торос цистерни с неустановена и към този момент течност. От прокуратурата заявиха, че първоначално в изоставена сграда са открити 6 цистерни /в това число и 1 празна/, всяка с вместимост по 1000 л. пълни с неустановена течност, а ден по-късно е бил задържан и камион натоварен с още 4 подобни цистерни.

Всички цистерни са иззети и са откарани на оторизирана площадка в гр. Луковит, където се съхраняват под охрана. Към този момент институциите все още нямат яснота какво точно е веществото във всяка от цистерните, но най-вероятно то има различен състав, тъй като това от цистерните в камиона се е втвърдило, а това намерено в цистерни в изоставената сграда продължава да е в течно състояние.

От полицията и прокуратурата са единодушни, че и по това досъдебно производство продължават активни процесуалноследствени действия. Съобщено беше още, че с  постановление на наблюдаващия прокурор е възложено на оторизирана фирма да извърши химически и токсикологичен анализ на веществата в цистерните, след което те ще бъдат предоставени на фирма, която има право да транспортира и преработва опасни вещества.

Според прокуратурата категорично е установено, че става въпрос за опасни вещества по смисъла на закона. В хода на разследването двамата задържани за 24 часа в неделя шофьор и пътник в камиона с четирите цистерни са заявили, че пътуват от Ботевград към площадка за отпадъци в област  Велико Търново. Старши комисар Маринов уточни, че след проверка е установено, че въпросната площадка във великотърновско е затворена в края на миналата година.

Работа по досъдебното производство за превозване на опасни вещества продължава.