БНТ започва втория тур на кампанията на 26 август от Русе

 С безплатни прожекции в гр. Априлци и с. Орешак (област Ловеч) продължава седмият сезон на националната кампания за възстановяване на летните кина в България – ,,Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Началният час на прожекциите е 21:00, а от 18:30 ч. на разположение на най-малките зрители ще бъде Пътуващата детска библиотека на БНТ.

На 6 август (понеделник) на площад ,,Априлско въстание“ в Априлци ще бъде представен филмът ,,Урок“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. „Урок“, също както последвалият го филм „Слава“, са създадени по действителни случаи и са част от замислената от режисьорите трилогия за „малките герои“ на нашето време: куриозни истории от новините в българското общество.

Премиерата на „Урок“ е през 2014 г. по време на филмовия фестивал в Торонто. Не закъснява и първото отличие за лентата от престижния фестивал в Сан Себастиан (Испания), където филмът получава голямата награда за дебют. Следват награди и от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Куенка (Еквадор), Гьотеборг (Швеция), Анже (Франция), Вилнюс (Литва), Клуж-Напока (Румъния), Дахук (Иракски Кюрдистан) и други. „Урок“ е носител на „Златна липа“ (Стара Загора, 2015) за най-добър филм, на наградата на БФА‘2015 за най-добър пълнометражен игрален филм, както и на наградата на София за ярко постижение в областта на киното (2015 г.) и на специалната награда на гр. Варна „Златна роза“ (2014). В продукцията взимат участие актьорите: Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева и Маргита Гошева, която получава за ролята си във филма редица отличия.

Освен „Урок“, по време на прожекцията в Априлци, ще бъдат представени и две късометражния продукции – детският филм „Моята истина“ на режисьора Стефани Райчева (продуцент „No Blink“) и филмът от общоевропейската кампания на Европейския съюз „ЕU&ME“ – ,,Самотникът“ на  режисьора Томаш Конецки.

Следващата спирка от турнето на ,,Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде в село Орешак. На 7 август (вторник) във вече възстановеното лятно кино ще се състои прожекция на филма ,,Врагове“. Черно-бялата лента на режисьора Светослав Овчаров е създадена по действителен случай от пролетта на 1913 г. по време на Балканската война.

Филмът „Врагове“, съпродуциран от БНТ, е носител на редица отличия – „Златна роза“ (2017 г.), специалната награда на община Варна; „Сребриста чайка“ (2017 г.) – голямата награда на София филм фест на брега – Бургас; голямата награда за игрално кино на Международния филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (2017 г.); „Златна сабя“ – голямата награда на 8-ия международен филмов фестивал на исторически и военни филми във Варшава, Полша (2017 г.). Оператор на „Врагове“ е един от най-добрите майстори на кинообрази в България – Рали Ралчев, а в ролите са: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров и други.

Любителите на киното в Орешак ще гледат и Марта Вачкова в първия късометражен филм на режисьора Николай Стоичков – „За какво служи хлябът“ (продуцент „No Blink“). За участието си в продукцията актрисата получава приза за най-добра женска роля на фестивала в Москва през 2016 г. В прожекцията на открито ще бъде включен и филмът „Дебют“ на режисьора Далибор Матанич („EU&ME“).

Вторият тур на националната кампания за възстановяване на летните кина в България „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще започне на 26 август (неделя) от Русе. Прожекцията на филма „8 минути и 19 секунди“ ще започне от 20:30 ч. пред Доходното здание.

Тазгодишното турне на кампанията включва безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната. Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино ще отразяват журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов. Репортажите ще бъдат излъчвани в специален модул от 12:30 ч. в делничните дни, веднага след обедната информационна емисия „По света и у нас“ по БНТ1.

 

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във  Facebookhttps://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, ВОЛТАРЕН, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Издателска къща „ХЕЛИКОН“, NO BLINK, EU&ME