На 4-ти август, събота, ни очаква уникално събитие – сцена до реката, под звездите, в прохладата на гората. Организира го най-добрата акордеонистка в Европа – Вероника Тодорова. Тя живее и работи в Германия, има свой бенд, но не забравя за своя роден край.  Живее с неговите проблеми. Радва се и тъжи с троянци!

„Jam on the river“ е музикално събитие, в което се преплитат различни стилове музика. В буквален превод означава „Музикални импровизации край реката“. Ще чуем всякакви стилове – фолклор, поп, джаз, алтернативен рок до етно джаз. Поканен да участва е и Ангел Димитров. Тракиецът по душа от град Хасково е израснал в род на народни музиканти. Завършил е средното музикално училище за фолклор в Широка Лъка, със специалност тамбура и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. В момента е солист в Оркестъра за народна музика при БНР. Ангел Димитров свири еднакво добре на тамбура и китара. Обича да преплита фолклора с модерните тенденции и работи с други жанрове музика, особено с рок. „Тези похвати на свирене, които използвам се получават от преливането на народната музика в рока и джаза и обратно“, обяснява той. „Ориентирах се към модерната музика с помощта на първия си учител по тамбура. Макар за кратко, той остави дълбоки следи у мен с това, че успя да ми влее рокаджийска кръв, в резултат на което проявих интерес към тази музика. Слушането на рок повлия на свиренето ми с тамбура, а опитът ми с тамбурата се отрази в рока. Това е причината да се получи стила, в който свиря. За мен етномузиката е използване на прийомите от поп музиката във фолклора и обратно. Тогава се получава синтез, който наричат етномузика“.

Ще участва и Радко Петков. Той не се нуждае от представяне – „Гласът на България“, с много награди, със свой втори сингъл. Вече приетата в Музикалната Академия в София – Весела Думанова, която пее рап, латино и поп и джаз ще бъде следващият изпълнител. Групата за алтернативен рок „Ново5“ също ще вземе участие със своите най-нови парчета. Сцената и озвучаването ще бъдат дело на Пламен Димитров от „Rainbow music”. Той е професионалист, с голям опит. Не случайно дует „Ритон“ работят с него.

Спонсори на събитието са: Община Троян, „Керамика Ковачеви“, къща за гости „Станеви“, мебели „Симида“. Благодарност към фирма „Биопрограма“, която е водещ производител на чай.

 

ОЧАКВАМЕ ВИ!

НА 4-ТИ АВГУСТ ОТ 19.00 ЧАСА!

МЕСТНОСТТА „ЛЪКА“ В ДЕБНЕВО

ДА СЕ НАСЛАДИМ НА МУЗИКАЛНИТЕ ИМПРОВИЗАЦИИ ПОД ЗВЕЗДИТЕ

 

Троянката Вероника Тодорова, обявена за най-добрата акордеонистка в Европа, изнесе за пръв път концерти на родна земя през 2016. Популярната зад граница музикантка буквално взриви препълнените салони на читалищата в Троян и Ловеч с виртуозните си изпълнения. Сега е решила да взриви и Дебнево с организирания фест „Музика под звездите край реката“.

Лъчезарното момиче е родено преди 20+ години в Плевен, но детството му минава в китното троянско село Дебнево. На неизменния въпрос наследствен ли е талантът ѝ, тя отговаряла отрицателно, но баща ѝ пък твърдял, че „може би е от неговия род“. Вероника свири на акордеон от 6-годишна, започнала е в ловешката музикална школа при Димитър Цветков. „Той изигра голяма роля в моето обучение и ми даде голям старт“, разказва момичето. Музикантът имал лична система на обучение, която пробвал с троянското дете, и резултатът не закъснял. „Страхотен късмет беше, че ме откри и че с толкова голяма любов работеше с мен“, спомня си първите стъпки именитата днес акордеонистка. В онези години Вероника пътувала три пъти седмично от планинския град до Ловеч, не пропускала час – нито през лятото, нито през зимата. Не знаела ваканция, празници или почивка. Понякога оставала по цяла седмица в люляковия град. До 10-годишна възраст работила с Цветков. След това я поела Мариета Жекова от Троян, при която момичето учило 6 години. Като станала на 16, заминала със семейството си за Германия, където е завършила и средно образование. В продължение на една година учила акордеон при живеещ там руснак, след което на един конкурс се запознала със сегашния си преподавател – италианския професор Ренцо Руджиери, един от най-големите джаз-музиканти.

 

Музика под Звездите!

 

За пръв път Вероника Тодорова печели отличие в конкурс в Клингентал (Звучната долина) в Германия. Тогава е само на 10. В същата година навръх рождения ѝ ден, на 19 май, се провежда конкурсът за акордеонисти в Асеновград и Вероника има право да избира в коя възрастова група да участва – при по-малките, където ще бъде най-голяма, или при по-големите, където ще е най-малката. Преподавателката ѝ решава дилемата, отсичайки: „При по-големите, разбира се! Няма да се излагаме, я!“. Печели третото място с пиеса на Георги Жеков. В актива си Вероника има и три първи места на национални конкурси в България – от Пловдив, Русе и Нови пазар. През 2003 г. получава отличия от международни конкурси в Чехия и Швейцария. През 2006 г. печели и титлата майстор на Германия.

По думите ѝ няма любим стил музика. Но предпочита да свири класическа, джаз, модерна, вариете, танго-нуево, както и българска народна музика. Около 70% от репертоара ѝ в последните години е музика на нейния професор Ренцо Руджиери, който напоследък пише произведения специално за нея. Заради стила танго-нуево Вероника основава квинтет „Тангорова“, в който музикалните инструменти са акордеон, пиано, цигулка, флейта, контрабас. Групата е интернационална – пианистката е българка, но повече от 30 години живее в Германия, иначе доцент в Холандия, флейтистката и цигуларката са германки, басистът е италианец, разказва Вероника. Тя свири и в трио, носещо името“Вероника Тодорова  Бенд“. Акордеон, бас и ударни е печелившата комбинация, с която българката покорява концертните подиуми.

Троянката свири със 120-басов акордеон „Скандали“. От две години Вероника е рекламно лице на реномираната италианска фирма. Поради тази причина изнася и доста концерти за производителя си в чужбина. Тя е изключително благодарна на „Скандали“, тъй като акордеоните ѝ са поръчкови, правени специално за нея, и фирмата я спонсорирала отчасти при покупката на инструмента, с който свири сега.

Информация на Руслана Попсавова