Щабна тренировка за усвояване на плана за защита при бедствия на тема: „Дейност на областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия при възникване на пожар в производствен обект“, се проведе днес. Участваха членове на областния щаб за защита при бедствия – представители на ОДМВР, РДПБЗН, ЦСМП, РИОСВ, РЗИ, ОБДХ, Областно пътно управление, Военно окръжие, Военно формирование 24480,  областната администрация. Ръководител на щаба е областният управител, а работното място зала 101 в областната администрация, която бе заета веднага след получения сигнал „Бедствие“. Членовете на щаба са сигнализирани чрез системата за ранно предупреждение и оповестяване от РДПБЗН.

Проиграна бе ситуация на обявен пожар в производствен обект в Троян.

Учебните цели на тренировката са да се повиши подготовката на членовете на щаба за изпълнение на плана за защита, да се подобри взаимодействието и координацията между органите за управление и силите на Единната спасителна система, участващи в провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, да се набележат мерки за подобряване на планирането на защитата на населението в областта при бедствия.

След оповестяването на бедствието бе оценена обстановката, докладвана от директора на РДПБЗН. Сигналът за пожара е подаден на единния европейски номер за спешни повиквания тел. 112, оттам постъпва в РДПБЗН, ЦСМП и ОДМВР. За четири минути екип на районната служба на Пожарната в Троян е на място, установено е интензивно горене в производствено помещение. Работниците са започнали действия по гасене на пожара, електрозахранването не е изключено, налице е силно задимяване, което се разпространява и в съседния жилищен комплекс. Констатирано е още, че работниците са евакуирани, с изключение на двама.

След доклада ръководителят на щаба Виктор Стойчев въведе в изпълнение областния план за защита при бедствия и издаде заповед за обявяване на бедствено положение за част от територията на областта – община Троян. Поставени бяха задачи на силите за реагиране за изпълнение на мерките за ограничаване и ликвидиране на пожара и за защита на населението. Областният управител разпореди заповедта за бедственото положение да бъде изпратена на кмета на Троян и на органите и длъжностните лица, отговарящи за прилагането на предприетите мерки за сведение и изпълнение, копие – на министъра на вътрешните работи, както и да се подготви информация до медиите за възникналата ситуация, предприетите до момента действия и препоръки към гражданите.

Междувременно на място отива втори автомобил на районната служба в Троян, поискано е съдействие от колегите им от районната служба в Ловеч, от кмета на Троян за включване на доброволното формирование и от ОДМВР. От РИОСВ започват замерване на замърсеността на въздуха, установено е превишение на нормите и се предлага евакуация или препоръка за плътно затваряне на прозорците в домовете на жителите на комплекса и в училището в съседство.

Действията си по аварийно-спасителната операция по потушаването на пожара и защита на населението докладваха всички ръководители на структурите. Председателят на щаба призова да се запази самообладание, за да се предприемат най-адекватните мерки за преодоляване на критичната ситуация.

Искрено пожелавам да не се налага да реализираме подобна операция реално, заяви  Виктор Стойчев след края на тренировката. Той благодари на участниците в нея и изрази задоволството си, че институциите са готови за действия в усложнена пожароопасна обстановка и са в състояние да вземат и изпълняват най-правилните решения.