От 2 до 6 май 2022 г. се проведе последната мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, с координатор ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“.

Неговата основна задача е да развие предприемаческите умения на учениците от шестте средни училища от България, Австрия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия. Крайната цел на това стратегическо партньорство е да съдейства за развитието на нишовия туризъм в съответните региони с помощта на виртуалната и добавената реалност.

Домакин на тази международна среща беше партньорското училище от Клуж-Напока, Румъния. Българският екип беше успешно представен от четирима ученици, с ръководител Маргарита Добрева, която е международният координатор на проекта.

Богатата програма на домакините даде възможност на всички участници да се запознаят с културно-историческото наследство на втория по големина румънски град, както и с местните обичаи, традиции и природните забележителности в Трансилвания.

Проектните дейности през първия ден бяха изключително интензивни. Започнаха с  презентациите на учениците, с които те представиха своите идеи за развитие на целевите туристически обекти в партньорските държави. Българският екип се справи блестящо с индивидуалните си задачи: Стела Карамишева от 10.а клас започна с презентация за пещера „Проходна“, а Светослав Ангелов от 11.а клас  представи своя проект (изработен с помощта на виртуалната и добавената реалност) за изграждането на конгресен център в района на пещерата.

Десислава Тутекова от 11.в клас представи бизнес плана за реализирането на тази идея, а нейният съученик – Калоян Фердинандов – запозна аудиторията с качествата и уменията, които са необходими за едно успешно интервю. Много вълнуващо беше изготвеното от гръцкия координатор видео, което проследява трудния, но безспорно успешен със своето въздействие и резултати проект.  Останалата част от деня беше посветена на разходка из града, като румънските ученици влязоха в ролята на екскурзоводи.

Вторият ден от посещението също беше динамичен и интересен. Организираните работилници с местни предприемачи бяха изключително полезни за учениците, както и насоките за успешно интервю, които бяха последвани от анкета в образователната платформа „Кахут“.  След покана от Регионалния инспекторат на образованието беше посетена дъщерната НТТ компания в града, със седалище в Токио, която освен ИТ и бизнес услуги предлага стажове на местните студенти и им подсигурява работни места.

Много вълнуваща беше срещата и с известния скулптор Ливиу Мокан, който радушно прие всички в дома си. Той разказа за своя творчески и житейски път с такава емоция, че гостите изпитаха дълбоко уважение пред неговия гений. „Аз съм скулптор, аз съм скулптура“ – това са думите, които ще запомнят от знаменития творец.

Една от най-големите атракции беше посещението на солната мина в град Турда, която е спомената за пръв път през 1271 г. в унгарски документи. Освен невероятните галерии, тук имаше още една изненада. На 120 метра под земята има увеселителен парк с 20-метрово виенско колело (вероятно единственото в света, намиращо се под земята) и много спортни съоръжения. Гребането на лодки в подземното езеро в мина „Тереза“ беше друго незабравимо преживяване. Последният ден от  гостуването продължи с пикник сред красивата природа. Вечерта бяха раздадени сертификатите.

Проектът „Предприемачеството е важно“ ще приключи в края на месец май, но неговото въздействие и устойчивост ще продължат и в бъдеще, твърдят от Езиковата гимназия.