dot2008131Приключи първото обучение за дигитализиране на материално културно наследство с обучител Христина Бориславова от фотоклуб „Ловеч”.  По време на него 20 доброволци бяха обучени за работа с дигитално студио в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” .    Проектът „Дот нет” предвижда и обучения на библиотекари за създаване на цифрови копия, за изграждане на електронен архив на електронни по произход или дигитализирани копия, за оформянето им в  единна база данни, с възможност за визуализация.

 Малко ученици са запознати с историята на Ловеч, публикувана на страниците на вестник „Стремление” през годините. Броевете съдържат ценна информация за развитието на града и района от началото на миналия век, която не е общоизвестна и е малко изследвана. Дейностите на “Достъп до наследство чрез електронно търсене”  включва    организиране и провеждане на теренно проучване “Моят град – минало и настояще”.  Чрез него учениците ще имат възможността да се запознаят от една страна с цифровото копие на оригиналните текстове и от друга да се извършат проучване на исторически факти, места и събития в региона. Със заснетите материали ще бъде експонирана изложба във фоайето на Регионална библиотека – Ловеч.

14 коментара

  1. Като гледам колко сте умни , умирам от щастие за простотата си

  2. Кестен, о колко си прост има ли смисъл с теб да говоря ! О колко си прост има ли смисал О не! Главата си я ползваш само за украса. Главата празна, косата мазна, мозъци, мускулна треска не знаеш кое е утре, кое е днеска. Кестен, не мога да повярвам колко си прост защо за бога ти си толкова прост?Кестен, задавам ти елементарен въпрос защо, защо ти си толкова прост???

  3. прост човек – прости думи – дела никакви

  4. Това за Владимир е самата истина, кретенче, пардон, кестенче. Човекът не го крие и сам често го пише публично. Но отново си неподготвено, глупачето ни, и се пльоскаш по очи на паважа.
    Виж, на теб с най-голямо удоволствие ти лепя етикети. 🙂 С тази лейка вместо глава си особено подходящ обект за това. Дрънчи на кухо и радва слуха ни.

  5. “А Влади е от контингента на Карлуково. ” – и къде ти е уважението бе дебел с тоз етикет дето залепи на човека?/? Баси помияра дето си

  6. Кестен, първо, половината от дърветата ги отсякоха пред очите ми. Второ, живея в този град от доста години и зная какви дървета растяха по булеварда, а и не само там. Трето, дали наистина съм дебел и сляп, дали по цял ден седя във фотьойла си или се ебавам с дебилче като теб ти едва ли ще разбереш някога.
    А Влади го уважаваме, независимо от това дали е или не е в лудницата. Освен клиповете в Ютюб човекът има и нелош сайт за електроника, където могат да се намерят доста интересни и полезни неща. Само внимаваме какво пишем, не сме като някои натрапници от Горно Нанадолнище с кестени вместо мозък да му броим хапчетата.

  7. Дебел, сам каза , че си такъв щото по цял ден кибикаш във фотьойла си и не виждам ,защо продължаваш да спориш, след като не си видял с очите си сам , че не са секли кестени, а липи. Какъв наивитет…

    А Влади не го познавам лично, нито ме вълнува от кой “контингент” е. Но от това което виждам от творчеството му в Ютюб, разбирам , че за разлика от много от вас “списвачите” – човека е изпълнен с негодувание и непримиримост към общестеното лицемерие. Пример за това е отношението му към “местните духовни лица” . И ако заради това е от “контингента”, определено считам, че с подобни хора са нормални, за разлика от ненормалните нормални. Изхождайки от това, за мен не е обида, че ми предписвате хапчета и направо , благодаря за комплимента!

  8. Не, глуповато приятелче, ние в Ловеч отсякохме липи. Само в твоята празна главица бръмбарчетата ти нашепват за отсечени кестени.
    А Влади е от контингента на Карлуково. Не знаеше, нали? Затова и написа за хапчетата… 🙂 Нищо, той, за разлика от теб, е готин човек.

  9. Kестен, ти ба’т Влади не го мисли, той си е наред, но ти отново си пропуснал да си пиеш илачите днес и много ти личи!!!

  10. Кестените сами си ги отсякохте, понеже сте много умни . А иначе ясно се вижда кой е глупав по-глупав най-глупав , както и обратното , не се тревожи.

    П.П. И нещо си се заблудил пак – не съм ви никакво приятелче. Сорри!

  11. Глуповатото ни приятелче кестенчо пак не си си подготвило домашното. 🙂 Отсякъл кестени вместо липи, сега пък намери във Влади сродна душица. 🙂

  12. Хихихи-просто можехте да кажете, че ще ги учат да сканират.
    Влади не прави моята грешка да даваш акъл на невежи – ще те намразят.Първото което ще ти кажат е , че пак не си си пил хапчета.

  13. Ма явно обучаващите са маса изостанали след като чак сега ги обучават. Отделно няма да ги светнат и за програмата прекодираща текст от снимка в букви. Не, че нещо ама в текст от снимка не може да се търси.

Comments are closed.