Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ в село Йоглав, община Ловеч, приключи дейностите по проекта „Еньовден в родния край“ към Общински фонд „Култура“ за 2019 г. Целевата група-фолклорна група „Югла“, партньорите и гости проведоха заключителна среща в библиотеката към местното читалище, където беше представен плануваният по проекта филм за ритуала, с който да се съхрани народният обичай „Еньовден“ за поколенията.

На срещата присъства Ирена Георгиева, кмет на село Йоглав и участник в ритуала, началникът на РУ на МВР – Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов, заедно с Детелина Карапетрова, ръководител на партньорската организация „Детско полицейско управление“ към СУ „Тодор Кирков“ Ловеч.

Партньорите от Сдружение „Екомисия 21 век“ бяха с представител д-р Дарина Петрова. Гости бяха още секретарите на читалищата в селата Дренов, Горан и Скобелево – Венета Христова, Теменужка Стоянова, Марияна Къневска, както и главният специалист АО към кметството Поля Христова. Присъстваше и председателят на Ловно-рибарската дружинка в селото Иван Янков, дружинката подсигури терена за събитието на Еньовден.

Координаторът на проекта Еленка Щерева направи анализ на проведените проектни дейности и как те са спомогнали за изпълнение на целта на проекта. Най-обнадеждаващото за всички беше, че с обичая „Еньовден“ бяха запознати около сто деца от град Ловеч От тях двадесет присъстваха на обредното бране на билки в Йоглав рано сутринта на 23 юни, заедно с директори, учители и баби, както и лично кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

На всички самодейци от целевата група и на партньорските организации бяха връчени грамоти, дискове с филма, книгата „За всяка болка има билка“ и символични сувенири. След мултимедийната прожекция присъстващите имаха възможност да разгледат музейната колекция към читалището, след което бяха поканени на „бабината билкова трапеза“.

Така с успех приключи един значим проект за опазване на нашата идентичност чрез културни традиции от региона, местните традиции и обичаи. Екипната работа между различните възрастови групи по време на всички проектни дейности беше насочена към приемственост на традицията и солидарност между поколенията.