Едно от ключовите места, на които част от населението на община Троян се среща, е общинският пазар, който вече е с изцяло нова и модерна визия. След като през 2018 г. Общината реализира проект за цялостна реконструкция на Малкия пазар, през настоящата година бе изпълнен и проект: „Естетизиране на облика на Централен общински пазар на гр. Троян и инфраструктура“.

Предстои неговото откриване, като то ще бележи и първото провеждане на традиционния четвъртъчен пазар и ще посрещне търговците на плодове и зеленчуци и своите посетите с изцяло нова, по-функционална, приветлива и удобна среда.

Използваме възможността да припомним малко от историята на пазара, описана в статия на Тотка Станчева в бр. 2/2016 г. на в-к „Троянски глас“. В историята на градовете пазарът е особено място – едно от централните, най-живите и посещавани пространства. Освен пространство за размяна и дистрибуция, откъдето гражданите набавят храната си, пазарът е и място, което социално и икономически свързва града с региона, където присъстват почти всички социални слоеве. До началото на 20 век в Троян не е имало обособен пазар. „За кофа мамули, за килограм пипер трябвало да се заръча на кираджии да купят от ловчанския пазар, който става в събота.“ След 1900 г., за да има пазар в Троян, основна заслуга има Дамян Ненов Шипковенски – председател на Постоянната комисия в Ловеч.“ Интересен факт от историята на троянския пазар е, че на 14 септември 1933 г. в Троян са преброени 200 каруци със зарзават и 60 със зърнени храни. През 1961 г., във връзка с построяването на кино салон и оформянето на градинка пред него, мястото на пазара се премества от другата страна на улицата.

През настоящата 2023 г. започна цялостното реновиране на троянският пазар. Изградена бе метална конструкция, която ще е „новият дом“ на търговците от зеленчуковия пазар. Тя се състои от три сегмента от трапецовидни козирки, разминати във височина. Покривната площ е 500 квадратни метра, в която свободно ще се разположат нови щандове за търговия. Броят и разположението им ще варира, според нуждите и броя на търговците. Оформено бе площадно пространство, с множество кътове за сядане и зелени площи, което да предоставя възможност за отмора и социални контакти. Зоната за постоянна търговия на закрито ще посреща посетители от ул. „Г.С.Раковски“. Реконструираните гребеновидни павилиони, разположени в северната страна на имота, а от южната страна са ситуирани пет обекта, четири от които новопостроени. В гребеновидните павилиони са предвидени 4 обекта за заведения за бързо  хранене (закуски, дюнери и други) и 3 търговски обекта. В обектите разположени в южната страна на имота е предвидено едно помещение за заведенията за хранене  – ресторант, ветеринарна аптека, агроаптека и два магазина. Сградата на бившата автомивка е запазена и реконструирана в складово стопанство, като в част от нея се  помещава и обществената тоалетна на пазара.

За изпълнител на строително – ремонтните работи бе избрана фирма ,,Евробулпроджект’’ ЕООД – София, с управител Иван Иванов, за строителен надзор – фирма ,,Троя Консулт’’ ЕООД – Троян с управител инж. Дилян Енкин, авторски надзор – фирма  ,,АДА – Агенция Дизайн и Архитектура’’ АД – София, представлявана от архитект Радомира Дамянова – изпълнителен директор. Стойността на проекта възлиза на 2 770 284,79 лв. с включено ДДС.

Процедурите за публични търгове за отдаване под наем на търговските помещения ще се проведат до края на месец декември. Тържественото откриване ще се състои на 21.12., от 12 ч. при централния вход.