Представяне на сборник с материали, които участваха в Националната научна конференция „Ловеч в българското културно пространство“, ще се състои  в Регионална библиотека „Проф. Беньо Цонев“ в Ловеч. Събитието, организирано съвместно с Регионален исторически музей – Ловеч, ще е на 12 март 2020, четвъртък,  от 17.00 часа.

Сборникът съдържа  18 научни съобщения и презентации, като се очаква голяма част от автори да приъстват.

Припомняме, че националната конференция се проведе в Ловеч в периода 25 – 28 септември 2018 г., като организатори бяха РИМ – Ловеч, Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ (БНИКП).  на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Община Ловеч. Научен ръководител на форума бе проф. днф Боряна Христова –преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” по специалност „Палеография и история на старата писменост“ и водещ експерт по световно писмено наследство.

Конференцията и издаването на сборника са резултат от подписания договор за сътрудничество между  Регионален исторически музей – Ловеч и Катедра БНИКП. Съвместната работа проучва и реставрира писмените паметници от колекцията на РИМ – Ловеч, прави описание и превод на част от ръкописите, за да могат те да бъдат представени и пред широката публика.