В сърцето на България, в полите на връх Марагидик, град Априлци за пореден път се превърна в център на културата и традициите. Посрещайки  над 30 хиляди посетители, 260 автобуса и хиляди автомобили от цялата страна и чужбина, и тази година 12-то издание на „Празника на сланината и греяната ракия” доказа, че българската култура и балканджийско гостоприемство нямат граници.

Празникът бе открит от шеф Виктор Ангелов, който описва срещата си с Априлци като „любов от пръв поглед” и по тази причина наскоро построи своя къща в красивия град.

За доброто настроение през двата празнични дни се погрижиха едни от най-добрите изпълнители на фолклорна музика: Нелина, Райко Кирилов, Невена Цонева, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Николай Славеев и Лилия Семкова. Пъстроцветната програма допълниха танцовите състави: „Магия”, гр. Ловеч, „Възраждане”, с. Орешак, „Фаворит”, гр. Угърчин, както и гайдарския състав „Челопешки полъх“ и оркестъра за народна музика към ШНИ „Потомци”, гр, Лясковец, с ръководител д-р Стефан Печикамъков.

 По инициатива на участниците в културната програма и община Априлци „Празникът на сланината и греяната ракия” се присъедини към каузата за „Най-важното хоро за Цвети Грамова” – момичето, което трогна цяла България. Организаторите бяха поставили къщички за дарения и организираха благотворителна томбола с награди, като събраните средства ще бъдат преведени към благотворителната сметка за лечението на Цвети от Пирдоп.

 

Докато майсторите на ракията показваха своите умения, предлагайки страхотни вкусове на традиционната българска напитка, в сърцевината на първия празничен ден бе традиционната “Бабина гозба”, приготвена от местни майстори с местни продукти. В големия “чорбаджийски тиган” бяха смесени 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз, за да се създаде вкусът на истинска българска традиция.

Изненадата тази година бе първото сготвяне на „боб по априлски” по стара местна рецепта, от шеф Пламен Петров-Винчев, който е дете на Априлци. Гостите на планинския град успяха да се насладят на вкусната гозба в неделния ден, докато бяха потопени в красотата на българската песен.

Този невероятен празник не само обогати сетивата с храна и напитки, но и ни пренесе в миналото на България, като събра гостите на Априлци в симбиоза на културата и вкуса на нашия край.

На традиционните конкурси за местни производители: за най-блага ракия; най-крехка и вкусна сланина; за най-вкусно ястие със сланина, най-вкусно тестено ястие и за най-вкусно и атрактивно мезе,​​ гостите, докоснали се до автентичния вкус, се убедиха, че освен изключителните природни дадености, Априлци е и кулинарна дестинация.

Ето какво сподели кметът на община Априлци – инж. Тихомир Кукенски:

„Априлци е много повече от дестинация за една събота и неделя по време на кулинарния фестивал. Априлци е място, където можете да усетите ДУШАТА НА БАЛКАНА. Априлци носи усмивки и гони болестите. Тук човек си почива, зарежда се със сила и забравя за времето. Красотата на природата те завладява. Затова ви доведохме тук: за да ви покажем всичко това и да ви поканим скоро да се върнете в Априлци!

Искам да благодаря на нашите спонсори: “Хлебопроизводство и сладкарство Троян”, хотел и механа “Сватовете” и “Винпром Троян”, че допринесоха финансово за осъществяването на този празник.

Големи благодарности от името на всички поднасям и на нашите основни медийни партньори от ББР ТВ (Божествени български ритми), които бяха с нас и през двата празнични дни, за да запечатат всички емоции и да оставят мил спомен за всеки един от гостите ни. Благодарим и на Телевизия „Евроком” и телевизия „БГ +” (бившата телевизия Българе), които спомогнаха да достигнем до повече хора и да ги поканим да бъдат с нас.

И накрая, но не на последно място, искам да поздравя ръководството на общината за отдадеността им през целия процес на организация, защото зад този празник стои много труд на много хора.

Благодаря и на нашите гости от всички краища на България затова, че уважиха културната програма в нашето красиво населено място и, бидейки тук, подкрепиха местната икономика.”

С над 30 000 посетители тази година, „Празникът на сланината и греяната ракия” несъмнено се утвърди като едно от ключовите събития в културния календар на България.