obs3105131„Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява“ Ото фон Бисмарк

Павлин Иванов

Днес присъствах на по-голямата част от бърборилнята, наречена за благозвучие – Комисия по правни въпроси към Общински съвет Ловеч. Темата на събирането днес беше поисканата от Общински съвет и получена информация за финансовото състояние на ловешката болница.

Имам достатъчно натрупан с годините опит, който не ми дава възможността да се изненадвам лесно, но признавам, случи ми се. Гледайки днес тези добри хорица, събрали се без ясна цел, при липса на всякаква разумна идея, ми стана кофти.

Сетих се за една сентенция на Ото фон Бисмарк, който е казал: „Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява“.

Правната комисия, на която днес присъстваха само 5 от нейните членове и без да има представител на оперативното ръководство на МБАЛ Ловеч, без нито един член на борда на директорите на болницата, се опитваше да разсъждава какво да прави с получената информация. Същата тази информация, която преди месец беше поискана от прокуриста на болницата и е била представена на вниманието на съветниците.

В правната комисия би трябвало да има юристи, които трябва да познават материята по-добре от всеки друг. Да знаят кой кой е в сложните взаимоотношения с търговското дружество, каквото е всъщност ловешката болница.

Членовете на правната комисия би трябвало да са подготвени със следващите реални, разумни и ефективни стъпки, на база поисканата информация. За съжаление, приятелският разговор между членовете беше изключително импотентен.

Бяха споменати думите – анализ, загриженост, лекарите бягат от болницата, лекарите получават половин заплата, ловчалии ходят да се лекуват в други болници, източване на болницата, леглата са празни, ..

Все верни констатации! Но и факти, които изискват намирането на бързо и радикално решение, което да доведе в максимално бърз срок, качествена промяна в начина на управление на ловешката болница и то на база законови възможности.

Да де, но такова нещо не се случи.

Бяха предложени някакви смешни идеи, които доста свободно са интерпретирани от PR-а на Община Ловеч в публикация на официалната страница на Общински съвет.

Но всичкото това чудене какво да правим е нищо в сравнение с фундаменталната липса на визия относно взаимоотношенията между акционерите от една страна и от друга, визията за бъдещето на търговското дружество.

Знаете ли, дори чуденето и недостатъчната подготовка на избраните за общински съветници не са чак такава пречка.

Огромният проблем на ловешката болница е много просто и логично следствие от прости факти:

Град Ловеч и общината се управляват зле, трагично зле, през последните 12 години.

От това следва отговора на въпроса защо няма население и бизнес.

Лекарите също са нормални хора и тези от тях, които имат по-големи умения и професионални възможности, естествено е, че ще бъдат прилапани от по-качествени болници, за да получат медиците заслужено повече пари за труда, знанията и уменията си.

Следствие – в Ловеч остават по-възрастни лекари и медицински сестри (добре че ги има и тях!), такива, които са малко по-посредствени, други, които са влезли в схеми, и последните, които наивно се надяват, че нещо ще се промени.

Следствие на лошото управление на града и на ловешката болница, няма нито кой знае какво качествено здравно обслужване, нито пациентите. Понеже болните могат да избират, те отиват в други болници, където получават качествени грижи.

Болница без пациенти, може да разчита само на далавери, чрез които се източват и малкото средства, влизащи в здравното заведение.

Спиралата върви яко надолу, докато днешните начини на управление не бъдат прекратени, а поголовното източване не бъде пресечено.

 

Само че, за всички тези следствия си има причини. Има виновни. Много виновни, както като качествено измерение, така и в количествено!

 

Точно това беше жалкото днес в правната комисия на Общински съвет. Никой от присъстващите не се вгледа в себе си, в своя партиен вожд, кмет, председател ..

Сякаш новината за състоянието на ловешката болница е дошла изневиделица от някъде си.

Един от огромните проблеми на Ловеч е посредствеността във всяко едно отношение. Днес беше само поредното доказателство, че посредствени хора управляват Ловеч.

Но не можем да им се сърдим!

Ние сме си ги избрали и те са едни от нас!