dancho1711131Данчо Заверджиев

Когато миналата година областен управител върна решението на ОбС за определяне на „такса смет”, Милко Недялков /тогава общински съветник/, заяви на заседание на общински съвет, че това решение на областен управител е политическо, а не решение по законосъобразност, защото видите ли областен управител не бил върнал решенията за определяне на „такса смет”на другите общинските съвети от областта.
Да ама Не!
Последваха две решения на български съдилища, които отмениха решението на ОбС Ловеч за определяне на „такса смет”, като незаконосъобразно със същите мотиви на областен управите за незаконосъобразност на решението.
Преди два дни изтече срока, в който Областен управител можеше да върне по законосъобразност декемврийските решения на общинските съвети от областта. Днес на електронната страница на област Ловеч четем заповед на областен управител за връщане на две решения на ОбС Угърчин на основание чл. 45, ал. 6 от ЗМСМА. В заповедта се казва, че нарушена нормата на чл. 26, ал. 2 от ЗНА относно предоставянето на 14 – дневен срок, както и е нарушено изискването проектът да се публикува, ведно с мотиви, съответно доклад, чието съдържание е изчерпателно посочено в чл. 28 от ЗНА.
Прави впечатление, че тези критерии за законосъобразност не са приложени по отношение на решения на общинските съвети на Летница и Ловеч, за които също така не са публикувани мотиви, чието съдържание е изчерпателно посочено в чл. 28 от ЗНА в срока по чл. 26, ал. 2 от ЗНА.
Политическо ли е решението на областен управител да НЕ върне две решения на общински съвет Ловеч в които е записано: с вх. № ОС-940/19.12.2013 г., са внесен от кмета на Община Ловеч мотиви – обосновка на конкретната необходимост от промяна на Наредбата / става въпрос за наредбата за местните данъци и наредбата за местните такси съответно решение 546 и 547 от 19.12.2013 г/.
Мотивите на кмета на община Ловеч по чл. 28 от ЗНА за изменение и допълнение на Наредбите са внесени в ОбС Ловеч на дата 19 –ти декември / това е на самото заседание/ не са публикувани в интернет и не е предоставен най-малко 14 – дневен срок както задължава нормата на чл. 26, ал. 2 от ЗНА.
Нещо повече – не само че не са публикувани мотивите по чл. 28 от ЗНА по двете наредби в интернет, но те не са предоставени и на общинските съветници. Едва след гласуването и приемането на двете наредби от съветниците, кмета предоставя въпросните предложения на председателя на ОбС , за да бъдат приложени към протокола. На практика излиза, че за областен управите е законосъобразно в ОбС Ловеч мотивите по чл. 28 от ЗНА на кмета да се внесат в деня на заседанието и то след приемане на решенията.

Законосъобразно или политическо е решението на областен управите да не върне за ново обсъждане решения за изменения на наредби от ОбС Ловеч с мотиви внесени от кмета на самото заседание на съвета след приемане на решенията ще разберем много скоро.

1 коментар

  1. http://lovechmedia.com/wp-content/uploads/2014/01/1-1-291-b9-Th-600×450.jpg

    Шефът на ловешкия парламент – в Списъка на Сметната палата

    На 07.01.2014 г. на официалната електронната страница на Сметната палата четем:

    „Сметната палата констатира несъответствия в 152 декларации, подадени пред публичния регистър през 2013 г.

    Сметната палата публикува заключенията за несъответствие, които са констатирани при проверката на декларациите, подадени в публичния регистър през 2013 г. от лицата, заемащи висши държавни длъжности по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.

    Проверени са ежегодните декларации, подадени през 2013 г., както и встъпителните и финалните декларации, подадени до 1 декември 2013 г. Сметната палата публикува констатираните несъответствия в два отделни списъка – за ежегодни декларации, и за встъпителни и финални декларации. Несъответствия са констатирани в 84 ежегодни декларации и в 68 встъпителни и финални декларации, или общо в 152 декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности.

    Съгласно закона списъците с имената на лицата, за които проверката е приключила със заключения за несъответствие, се изпращат на изпълнителния директор на НАП за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от ДОПК, и на председателя на ДАНС.

    * * *

    СПИСЪК на лицата по чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности с встъпителни и финални декларации от 15 ноември 2012 г. до 01 декември 2013 г., за които проверката е приключила със заключение за несъответствие.

    № 65 Тихол Стефанов Тихолов, Председател на Общински съвет – Ловеч.

    Подал встъпителна декларация през 2013 г. Не е декларирал притежавана гора с площ – 17,330 дка в с.Рибарица, общ. Тетевен, придобита чрез доброволна делба.“

    Както се казва, без коментар. Право на него имат единствено Тихол Тихолов, НАП и ДАНС, според закона

    http://lovechmedia.com/novini/%D1%88%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%B0/

Comments are closed.