Обявена е процедура чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели по Програмата за икономическа трансформация към Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“ е да допринесе за ускоряване на прехода към кръгова икономика чрез предоставянето на безвъзмездни средства на предприятията от производствения сектор за въвеждане на кръгови модели за използване на ресурсите и внедряване на неутрални по отношение на климата методи и технологии за производство и потребление на продуктите от дейността им. Очакваният ефект е чрез подкрепата по процедурата предприятията от сектор С „Преработваща промишленост“да трансформират производствените си процеси чрез преминаване към кръгови модели за повишаване на ресурсната ефективност и ограничаване на емисиите на парникови газове. В допълнение, инвестициите по мярката ще са съобразени с изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“върху околната среда, допринасяйки за екологичния преход в дейността на предприятията.

КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА?

Допустими по настоящата процедура чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели са само кандидати, които отговарят на следните критерии:

1) Да са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, или да са еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейското икономическо пространство. Клонове на юридически лица, регистрирани в България не могат да участват в процедурата поради липсата на самостоятелна правосубектност.

2) Да са микро, малки и средни предприятия по смисъла на чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия и Приложение I към Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията относно определението за микро-, малки и средни предприятия или да са големи предприятия.

3) Да са регистрирани не по-късно от 31.12.2020г.

4) Да са реализирали нетни приходи от продажби за 2022-ра финансова година в зависимост от категорията на предприятието-кандидат, както следва:

 

Категория на предприятието Нетни приходи от продажби
Микро предприятие ≥ 170 000 лева
Малко предприятие ≥ 550 000 лева
Средно предприятие ≥ 950 000 лева
Голямо предприятие ≥ 3 000 000 лева

 

5) Да развиват основната си икономическа дейност или да осъществяват допълнителна икономическа дейност, която формира не по-малко от 20 % от нетните им приходи от продажби за 2022г. в сектор С „Преработваща промишленост” съгласно Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008).

7) Да са заявили подкрепа за код на икономическа дейност, попадаща в сектор С „Преработваща промишленост” съгласно Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008).

 

ВАЖНО! Не са допустими предприятия, чиято основна или допълнителна икономическа дейност съгласно КИД 2008, за която е заявена подкрепа попада в Сектор С „Преработваща промишленост“ – раздел 10 „Производство на хранителни продукти” и раздел 11 „Производство на напитки”, както следва:

10.1 „Производство и преработка на месо; производство на месни продукти, без готови ястия”;

10.2. „Преработка и консервиране на риба и други водни животни, без готови ястия”;

10.3 „Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, без готови ястия”;

10.4. „Производство на растителни и животински масла и мазнини”;

10.5. „Производство на мляко и млечни продукти”;

10.6. „Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти”;

10.83. „Преработка на кафе и чай” „Преработка на кафе и чай” – ограничението е приложимо само в случаите, когато дейността на предприятието, за която е заявена подкрепа, е свързана с производство на билков чай (мента, върбинка, лайка и други);

10.84. „Производство на хранителни подправки и овкусители“;

10.91. „Производство на готови храни за животни”;

11.02. „Производство на вина от грозде”;

11.03. „Производство на други ферментирали напитки”.

 

ВАЖНО! По настоящата процедура кандидатите могат да участват самостоятелно или съвместно с партньори. Партньорството по процедурата е допустимо, а НЕ задължително. В едно предложение може да участва САМО ЕДИН партньор. Допустими по процедурата са само партньори, които отговарят на всички критерии за допустимост на кандидатите. В случай че в едно предложение участва като партньор повече от едно предприятие, то предложението ще бъде отхвърлено. В случай че инвестицията се изпълнява в партньорство, то общите допустими разходи на партньора следва да са до 30% от общите допустими разходи по предложениетоно не повече от 273 816 лева.

 

ЗА КАКВИ ДЕЙНОСТИ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТСТВА?

Допустими по настоящата процедура са предложения за изпълнение на инвестиции, включващи една или повече от следните дейности:

Дейност I. Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията.

Дейността следва да осигурява въвеждането на кръгови модели в едно или повече от следните направления:

1) Намаляване образуването на отпадъци чрез внедряване на технологии за:

  • подготовка за повторно използване и/или рециклиране и/или други дейности за преработка на отпадъците от производствената дейност (на кандидата и/или на партньора, в случай че предложението се изпълнява в партньорство) и последващото им влагане като суровина в производствени процеси, и/или
  • намаляване на количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт от дейността, за която е заявена подкрепа, и/или
  • намаляване на използваните суровини за производството на единица продукт (количеството суровини, влагани за производството на единица продукт и/или намаляване на видовете/броя суровини, влагани в крайния продукт), с което се постига намаляване на количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт от дейността, за която е заявена подкрепа.

2) Ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба чрез внедряване на технологии за:

  • заместване на пластмасови продукти (включително опаковки от пластмаса) за еднократна употреба с алтернативни продукти и/или опаковки за многократна употреба, биоразградими, компостируеми, биобазирани изделия и опаковки, и/или
  • намаляване употребата на пластмаса като суровина, влагана в продукти и/или опаковки за еднократна употреба,  и/или
  • елиминиране или ограничаване използването на опаковки от пластмаса, или заместване на композитни опаковки (включващи в състава си пластмаса) с по-екологични варианти (биоразградими, рециклируеми или друг вид „зелени” опаковки).

3) Използване на ресурси с биологичен произход чрез внедряване на технологии за:

  • влагане на ресурси с биологичен произход (например заместване на синтетични суровини или ресурси на фосилна основа с такива с биологичен произход).

4) Подобряване на стандартите за екологосъобразност на продуктите чрез внедряване на технологии за:

  • постигане на съответствие на произвежданите продукти с приложимите за тях екологични стандарти и/или продуктови изисквания (които към момента на кандидатстване не са постигнати), произтичащи от европейското и/или национално законодателство в областта на опазването на околната среда.

5) Подобряване на енергийната ефективност на продуктите чрез внедряване на технологии за:

  • производство на продукти с по-висока енергийна ефективност при употребата им (в сравнение с енергийната ефективност на същия продукт от дейността, за която е заявена подкрепа преди внедряването на съответната технология).

6) Въвеждане на други модели на кръговата икономика чрез внедряване на технологии за:

  • използване на алтернативни суровини, включително рециклирани, и/или
  • повишаване използването на рециклируеми суровини, и/или
  • заместване или повишаване използването на суровини за многократна употреба и/или намаляване на използваните суровини за производството на единица продукт (количеството суровини, влагани за производството на единица продукт и/или намаляване на видовете/броя суровини, влагани в крайния продукт), и/или
  • елиминиране на необходимостта от опаковки (различни от пластмасовите опаковки) или заместване на композитни опаковки (които не включват в състава си пластмаса) с по-екологични варианти (биоразградими, рециклируеми или друг вид „зелени” опаковки), и/или
  • заместване или намаляване употребата на опасни вещества, влагани в произвежданите продукти, и/или
  • осигуряване на многократната или повторна употреба на съществуващи и/или нови за предприятието продукти, и/или повишаване на дълготрайността им, и/или
  • осигуряване на възможности за модернизация и поправка на продуктите – ремонт/подмяна на повредени части и/или компоненти с оглед увеличаване на дълготрайността на употреба на продуктите, и/или
  • увеличаване на възможностите за рециклиране на продуктите след употребата им, включително възможностите за разглобяване в края на жизнения цикъл с оглед улесняване на рециклирането или оползотворяването на отпадъците от продуктите след извеждането им от употреба.

 

ВАЖНО: Всяко предложение за изпълнение на инвестиция следва да включва въвеждането на кръгови модели В МИНИМУМ ЕДНО ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ, изброени в подт.1) до подт.5), по-горе като част от Дейност I „Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията”, предвиденa за изпълнение от кандидата/партньора. В допълнение на задължителните направления, посочени в подт.1) до подт.5), по-горе, предложенията за изпълнение на инвестиции могат да включват и дейности по подт.6).

 

ЗА КАКВИ РАЗХОДИ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТСТВА?

Допустими по процедурата са следните видове разходи:

  • Разходи за придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални активи;
  • Разходи за придобиване на специализиран софтуер за производствения процес, представляващ дълготраен нематериален актив.

ВАЖНО! Допустими по процедурата са само разходите за придобиване на ДМА и ДНА, пряко свързани и необходими за въвеждането на един или повече от кръговите модели, посочени в „Допустими дейности“. Всички изисквания по отношение на допустимостта на разходите са приложими както за кандидата, така и за предприятието – партньор, в случай че предложенията за изпълнение на инвестиции се изпълняват в партньорство.

 

МАКСИМАЛЕН СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТА

Продължителността на изпълнение на всяко предложение за изпълнение на инвестиция не следва да надвишава 18 (осемнадесет) месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за финансиране с крайния получател.

 

КАКЪВ Е РАЗМЕРЪТ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ПРОЦЕДУРАТА?

Общият размер на средствата по процедура чрез подбор „Технологична модернизация“ е 180 000 000 лв.

Предвидено е бюджетът по процедурата да бъде разделен пропорционално в зависимост от категорията на предприятието-кандидат както следва:

 

Микро и малки предприятия

 

Средни предприятия Големи предприятия
 

48 000 000 лева

 

 

87 000 000 лева

 

45 000 000 лева

 

КАКЪВ Е РАЗМЕРЪТ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНОТО ФИНАНСИРАНЕ ЗА КОНКРЕТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИЯ?

Минималният и максималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране по всяко индивидуално предложение за изпълнение на

Минимален размер на заявеното безвъзмездно финансиране на предприятие   Максимален размер на заявеното безвъзмездно финансиране на предприятие
 

 

 

70 000 лева

 

Микро предприятия: 350 000лева

 

 

Mалки предприятия: 550 000 лева

 

 

Средни предприятия: 750 000 лева

 

 

Големи предприятия: 1 000 000 лева

 

Категория на предприятието Максимален интензитет на помощта за дейности

извън ЮЗР (NUTS-2)

Максимален интензитет на помощта за дейности

в ЮЗР (NUTS-2)

Микро и малки предприятия 50 % София град (столица): 40%

София област: 50%

Област Благоевград: 50%

Област Перник: 40%

Област Кюстендил: 45%

Средни предприятия 50 % София град (столица): 30%

София област: 50%

Област Благоевград: 50%

Област Перник: 30%

Област Кюстендил: 35%

Големи предприятия 35 % София град (столица): 20%

София област: 30%

Област Благоевград: 30%

Област Перник: 20%

Област Кюстендил: 25%

 

 

ВАЖНО! Допълнително, максималният размер на безвъзмездното финансиране по индивидуалните предложения НЕ следва да надвишава:

  • за микро предприятия: 90%от средногодишните нетни приходи от продажби на предприятието – кандидат за тригодишния период 2020г., 2021г. и 2022г.
  • за малки предприятия: 60%от средногодишните нетни приходи от продажби на предприятието – кандидат за тригодишния период 2020г., 2021г. и 2022г.
  • за средни предприятия: 30%от средногодишните нетни приходи от продажби на предприятието – кандидат за тригодишния период 2020г., 2021г. и 2022г.
  • за големи предприятия: 20%от средногодишните нетни приходи от продажби на предприятието – кандидат за тригодишния период 2020г., 2021г. и 2022г.

 

Процент на съфинансиране

Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за кандидата при режим „регионална инвестиционна помощ“ в зависимост от мястото на изпълнение на предложението за изпълнение на инвестиция е, както следва:

Категория на предприятието Максимален интензитет на помощта
Микро, малки и средни предприятия 50 %
Големи предприятия 35 %
Критерии: Макс. брой точки
1. Претеглен коефициент на рентабилност на EBITDA за 2020г., 2021г. и 2022г. 21
2. Претеглен коефициент на брутна добавена стойност за 2020г., 2021г. и 2022г. 19
3. Претеглен коефициент на разходите за данъци спрямо реализираните приходи за 2020г., 2021г. и 2022г. 5
4. Инвестиционна дейност на кандидата за 2020г., 2021г. и 2022г. 15
5. Брой кръгови модели, включени в инвестиията 5
6. Бюджет на предложението за изпълнение на инвестиция. 5
Максимален брой точки: 70

 

Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за кандидатите при режим “минимална помощ“ (de minimis) е, както следва:

Критерии: Макс. брой точки
1. Претеглен коефициент на рентабилност на EBITDA за 2020г., 2021г. и 2022г. 21
2. Претеглен коефициент на брутна добавена стойност за 2020г., 2021г. и 2022г. 19
3. Претеглен коефициент на разходите за данъци спрямо реализираните приходи за 2020г., 2021г. и 2022г. 5
4. Инвестиционна дейност на кандидата за 2020г., 2021г. и 2022г. 15
5. Брой кръгови модели, включени в инвестиията 5
6. Бюджет на предложението за изпълнение на инвестиция. 5
Максимален брой точки: 70

 

По настоящата процедура в зависимост от нуждите си и спецификата на съответното предложение за изпълнение на инвестиция кандидатите могат да избират между ЕДИН от приложимите режими на държавна/минимална помощ (de minimis), както следва:

1) „Регионална инвестиционна помощ“ съгласно чл. 13 и чл. 14 от Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията от 17 юни 2014 година за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора (OB L 187/26.06.2014).

или

2) „Минимална помощ“ (de minimis) съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013г. относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функциониране на Европейския съюз към помощта „de minimis“.

 

КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Критерии: Макс. брой точки
1. Претеглен коефициент на рентабилност на EBITDA за 2020г., 2021г. и 2022г. 21
2. Претеглен коефициент на брутна добавена стойност за 2020г., 2021г. и 2022г. 19
3. Претеглен коефициент на разходите за данъци спрямо реализираните приходи за 2020г., 2021г. и 2022г. 5
4. Инвестиционна дейност на кандидата за 2020г., 2021г. и 2022г. 15
5. Брой кръгови модели, включени в инвестиията 5
6. Бюджет на предложението за изпълнение на инвестиция. 5
Максимален брой точки: 70

 

ВАЖНО: Единствено предложения за изпълнение на инвестиции, получили минимум 23 точки при оценката на качеството се класират в низходящ ред съобразно получената оценка, като се изготвят списъци за класиране в зависимост от категорията на предприятието-кандидат. За финансиране се предлагат всички или част от предложенията за изпълнение на инвестиции по реда на класирането им до изчерпване на бюджета на процедурата.

Кандидатстването се осъществява електронно чрез системата ИСМ.

Краен срок за кандидатстване: 03.10.2023 г. 16:30 ч.

 

 За повече информация, въпроси и запитвания:

 GSM: +359 886 735213 или по електронна поща на адрес: office@lovechtoday.eu, като ни представите следната информация:

  1. Наименование на фирмата,ЕИК, седалище и адрес на управление
  2. Лице за контакт и координати (телефон, e-mailадрес)
  3. Код на икономическа дейност (КИД-2008)
  4. Брой наети служители
  5. Пълни ГФО за 2020г., 2021г. и 2022г.