pravitelstvo1005147Стремим се да направим държавата предсказуем участник и коректен платец, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с представители на бизнеса от област Ловеч, съобщават от правителственият пресцентър. Премиерът изтъкна, че днес задълженията на държавата към бизнеса са значително по- малки. „Върнахме всичко, което имаше да връщаме като ДДС. И към настоящия момент вървим по тази линия“, отбеляза г-н Орешарски.  Той обърна внимание на активната работа на кабинета за облекчаване на административните тежести.  „За мен темата не е кампанийна, а перманентна“, подчерта премиерът и добави, че не трябва да се усложнява ненужно животът на гражданите и бизнеса.

Министър-председателят акцентира върху усилията да се рационализират административните услуги. „Набелязали сме доста мерки, които имаме амбицията да реализираме до края на годината“, каза премиерът Орешарски и изтъкна стремежа да се електронизират максимален брой административни услуги.

По отношение на модернизирането на законодателството премиерът отбеляза, че се подготвя нов Закон за инвестициите. Наред с това се работи и по отношение на публично-частното партньорство, за което към момента законодателството по- скоро пречи, отколкото помага.

„На плавни стъпки ще вървим към фискална консолидация“, каза още премиерът, като подчерта, че акцент е постигането на растеж. „Стремим се да подобрим вътрешната структура на публичните разходи“, добави г-н Орешарски. Той обърна внимание на публичната инвестиционна програма и стремежа да се води такава регионална политика, която да смекчи огромните различия между различните райони.

pravitelstvo1005143Министър-председателят акцентира и върху реформите, стартирани в ключови сектори като образованието и здравеопазването. Той изтъкна, че се работи активно в посока на професионалното обучение, както и преструктуриране във висшето образование чрез акцентиране върху медицинските, техническите, инженерните и педагогическите направления. По отношение на здравеопазването г-н Орешарски заяви, че системата се нуждае от съществено реорганизиране. „В напреднал стадий на подготовка сме в това отношение“, добави той.

„Страните, които са излезли от блатото, са го направили с експортна икономика. Нашият акцент ще бъде насърчаване на експорта. Ориентираме се в проактивно подпомагане и към нови пазари“, каза още министър-председателят. Той изтъкна и новите продукти, които предлага Банката за развитие.

„Можем да помогнем, като насърчаваме индустрията и като се грижим за инфраструктурата“, заяви премиерът в отговор на въпрос за развитието на Северозападна България. По думите му е необходимо и местният бизнес да бъде по- инициативен. Премиерът изтъкна, че и сега се работи по отношение на околовръстния път на Враца и на Монтана. През следващата година ще започне работата и по скоростните участъци, за да може в рамките на хоризонта 2014г. – 2020г. да има скоростен участък София-Видин като елемент от европейския коридор. „Ще подпомагаме и изграждането на бизнес паркове в ключовите градове Видин, Монтана и Враца. Считаме, че големият потенциал е привличане на инвестиции. За това трябва да се създадат условия. Ще съдействаме в тази посока – и през оперативната програма, и посредством националния бюджет“, каза премиерът.

2 коментара

  1. „Комплиментът” на кабинета „Орешарски” днес са го разпитвали и са му повдигнали обвинение в качеството му на помагач на обвинените Пенгезов и Петков във връзка с европроект за софтуер за военните съдилища за над 700 хил. лв. Според разследващите Дивизиева, в качеството си на директор на финансиращата проекта ОПАК, се е съгласила да бъдат представени документи със задна дата и така да се оправдаят вече направени разходи. За това престъпление НК предвижда награда от една до шест години.
    Обаче според Станишев няма проблем.”Цветан Цветанов, вика, има три обвинения по тежки престъпления и раздава акъл на цяла България.”

    Чакай бе, алоу! Вие нали сте добрите сили, нали сте различни от змея? Различни сте друг път. Все едно ви е правил един такова всичките!
    …………………………………………………………………………….
    Ако на Станишев му растеше носът, когато лъже, вече щеше да си го настъпва. Чухте ли го оня ден какво каза в Търговище? „Много мъка има в България, да знаете.” Абе, аланкоолу, какво направи ти, като вече 15 години си лидер на една от най-големите партии, като четири години беше премиер, а и сега отново втора година си на власт, за да се намали тая мъка? Все съм виждал тенеке сурати, ама тоя води хорото!

    http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-5-9-%D0%BC%D0%B0%D0%B9

  2. „Думи, думи, думи”

Comments are closed.