DSC_0268Павлин Иванов

Уважение към хората пазещи традициите и обичаите. Такива в ловешкото село Йоглав има много. Тази сутрин, за поредна година беше пресъздаден един местен обичай на стотици години – „Камилата“. Обичай за здраве, берекет, а и за радост и удоволствие на всички в студените дни около Ивановден. Участват войници, водач, баба, дядо, деца, доктор, поп, писар, музиканти с автентични маски и облекла.

От година на година, гостите на ловешкото село за атрактивният обичай стават все повече. Въпреки неприятното време, местните самодейци, облечени в традиционни костюми, подкараха камилата идваща от далечна страна. С музика, войници с тежки саби, камилата и цялата кавалкада от придружители, пристигна пред кметството на селото.

DSC_0289За нещастие, камилата се разболя и това предизвика паника сред нейните придружители. Нуждата от доктор, който да я спаси беше изключителна. По традиция, а и като настояще, докторът поиска пари за да спаси животинката. Докторът, знаещ си цената бе непреклонен!

Водачът не можа да убеди лекаря по камилите, да помогне безплатно (като в живота –бел.р.) и се наложи заедно с писара да поискат 10 000 евро от кмета на селото, ловешкия кмет и местния кръчмар, които наблюдаваха от близо събитието.

С кървава сабя и дебела тояга, размахана току пред очите им, гостите дадоха и вино и пари, което писарят записа в книгата си. Беше платено на доктора и макар и с мъка, камилата беше спасена и се изправи на крака.

DSC_0270За благодарност, войниците и хората придружаващи добичето, изиграха няколко хора, в които се включиха и йоглавчани и техните гости.

Обичаят е интересен и атрактивен и корените датират от около 500 години, разказват местните. Иван Димитров е научил обичаят от своя дядо. Заедно с кметството на село Йоглав и местното читалище,като пазители на обичаите и традициите, „Камилата“ отново зарадва жителите на селото и гостите дошли специално за събитието.

Тази година обичаят беше пресъздаден особено забавно и атрактивно, отново благодарение на самодейците и техните широки души.

Благодаря ви, че ви има!