„Теофан Сокеров и приживе беше институция – с творчеството си, с учениците, на които даде крила“. Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по повод поставянето на информационна табела с новото името на Художествената галерия, именувана вече „Проф. Теофан Сокеров“. Открита бе и зала с името известния ловешки художник, където има експозиция от картините му, съхранявани във фонда на галерията. Специалното тържество стана пред сградата в Ловеч на 8 юли 2020 г., вечерта.

Кметът Корнелия Маринова посочи, че точно в сряда се навършват шест месеца от кончината на професора, но не бива да тъжим, защото днес отдаваме почит на красотата и добротата. “Оформя се още едно прекрасно място, в което грейва още един блестящ художник. Защото в квартал “Вароша“ е колекцията на Мирчо Мирчев, творбите на Димитър Казаков –Нерон, къщата експозиция на Никола Манев, а днес и на нашия професор Сокеров. Вече имаме още един повод да влезем в художествената галерия, да останем тук, да се насладим. Можем да изживеем невероятните моменти на връзка между реалното и имагинерното, с мечтаното, която ни дава проф. Сокеров”, заяви Маринова.
Специално за случая в Ловеч пристигна депутатът Иван Миховски, както и председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, близък приятел на Теофан Сокеров. „Дойдох да уважа събитието, кметицата, която любезно ме покани, да се преклоня пред таланта на художника. Сокеров вкара в паметта на историята българската пластична култура. Радвам се, че днес вие вкарвате Теофан в историята с това, че завинаги тази прекрасна галерия ще носи неговото име“, заяви Рашидов.

Директорът на галерията Валентин Узунов, който от малък познавал Сокеров, разказа спомен. „На нашата улица живееше художник и веднъж отидох при него с моя рисунка, като едва ли тогава си представях, че ще стана художник. Така влязох в неговия пъстър свят“.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет за здраве и успехи на галерията, като поръси новата табела и залата.
На тържеството присъстваха братът на художника, единият от двата сина на Сокеров и внучката на художника – Симеон и София Сокерови. Те дариха на галерията картината “Самотно палто” от 2004 година. „Днешното именуване на галерията е голямо признание, което остава завинаги“, сподели Симеон Сокеров.