Традиционният рали-крос Ловеч ще се проведе на трасето край село Баховица, община Ловеч, на 11 и 12 юли 2020 г., събота и неделя. Спортното състезание за първи път ще се провежда при спазване на санитарните мерки във връзка с извънредната ситуация заради коронавируса. (За мерките виж по-долу.)

Това е четвърти кръг от Националния шампионат по рали крос за 2020 год, провежда се за 32-и пореден път.

Началната дата за подаване на заявките бе 29 юни, а списък на заявените участници ще бъде публикуван на 9 юли.

В събота, от 09:30 ч. до 11:30 ч. е административната проверка на документите, а от 09:40 ч. е техническият преглед. Брифингът с участниците е от 13:30 ч. на мястото на състезанието.

От 14:00 ч. е началото на свободната и официална тренировка, а от 16:00 ч. е стартът на първи квалификационен манш.

В неделя от 09:30 ч. е стартът на втори квалификационен манш.

Самото тържествено откриване на състезанието е от 10:30 ч. В 11:00 ч. е стартът на трети квалификационен манш. Стартът на полуфинали и финали е в 12:30 ч. , а награждаването и закриване на състезанието е от 15:45 ч.

В организационния комитет са включени кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова (председател) и зам.-кметът Даниел Колев, директор на състезанието е Ивелин Йончев. Организатор е АСК „Вромос“, както и предишните години.

По време последното заседание на Общинския оперативен щаб на 6 юли бяха подробно обсъдени мерките по време на състезанието. Всички институции бяха съгласни с мнението, че не може да се иска от публиката да бъдат с маски, но трябва да се спазва социални дистанция. Изработени са специални табели, които ще припомнят това. Освен това по високоговорителите също ще се напомня за дистанцията. Служители на РЗИ Ловеч ще бъдат на място, както и инспектори на ОД „Безопасност на храните“-Ловеч. Последните отговарят за търговците, които трябва да са регистрирани като временни обекти за храни и напитки. Продавачите на храни трябва да бъдат с маски и да спазват санитарните изисквания.

Контролните органи, като полиция и общинската охрана, също ще са на място. Близо 30 униформени служители ще се грижат зрителите да спазват маршрутите, обозначени с колчета и въжета. Разчита се много и на самодисциплината и взаимния контрол. Камионът с платформа, който се използва за трибуна от съдиите, ще бъде осигурен с дезинфектанти, а присъстващите там трябва да спазват отстояние. Всичко това може да гарантира безопасно протичане на спортния празник, считат от Община Ловеч.