OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 16 март 2015 г. в Камерната зала на НЧ „Наука- 1870“, гр. Ловеч, от 11.00 ч. Областен информационен център – Ловеч проведе пресконференция с представители на медии, граждани и социални партньори, на която обяви старта на новата национална инициатива ”Да създадем ЗАЕДНО България 2020“.
Новата инициатива, организирана от Централния информационен и координационен офис към администрацията на Министерски съвет, се провежда едновременно от всички 27 областни информационни центрове на територията на всички общини в България в периода 16 март – 9 май и ще протече на два етапа. Tова каза Росица Кривирадева, експерт КИЛ, и информира присъстващите, че първият етап ще бъде проведен под формата на открити приемни във всяка община от област Ловеч с цел анкетиране на широката общественост относно техните виждания за това, какви проблеми на техния град и община могат да бъдат допълнително решени с подкрепата на Европейските фондове. Откритите приемни по места ще бъдат проведени по следния график:
17 март 2015 г., 11.00 ч. – гр. Троян
18 март 2015 г., 11.00 ч. – гр. Априлци
19 март 2015 г., 11.00 ч. – гр. Тетевен
20 март 2015 г., 11.00 ч. – гр. Луковит
24 март 2015 г., 11.00 ч. – гр. Угърчин
25 март 2015 г., 11.00 ч. – гр. Летница
26 март 2015 г., 11.00 ч. – гр. Ябланица

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВторият етап на инициативата ще започне на 6 април и ще приключи на 9 май с тържествено финално събитие – концерт и много изненади. В рамките на около седмица (6 – 15 април) Областният център ще анализира и обобщи резултатите от всички получени анкетни карти и ще изготви „карта“ на най-често срещаните предложения за подобрение с европейски средства. В периода 16 – 30 април ОИЦ-Ловеч ще проведе осем тематични информационни срещи, отново във всяка община, на които ще представи обобщените резултати от анкетните карти и ще даде информация за възможностите за разрешаване на изведените в анкетите проблеми чрез проекти с европейско финансиране. Росица Денчева, управител на Областния информационен център, запозна присъстващите с договорените от България европейски средства, съгласно Споразумението за партньорство за целия период 2014 – 2020 година. Тя даде запомнящ се пример за това, как всеки един български гражданин плаща членство в ЕС – 20 евроцента на ден (съгласно Закона за държавния бюджет от тази година членството на България е близо 500 млн.евро годишно). Тази финансова информация целеше да запознае присъстващите с идеята, че колкото повече проекта се напишат и реализират през този програмен период, многократно повече средства ще влезнат в нашата икономика. За финал Крум Цветков, експерт ИОУ, представи процеса на одобрение на оперативните програми към момента и очакваните процедури за безвъзмездна финансова помощ, които ще се отворят през 2015 година. След финала на пресконференцията екипът на Областния информационен център се отправи към площад „Екзарх Йосиф I“, пред сградата на общинска администрация за провеждането на първата от осемте открити приемни – тази за град Ловеч.