koncert1603151Иво Райнов

Всички помним рок фестивалите. Бяха незабравимо изживяване и среща с групи от световна класа. Живите концерти на „Nazareth“, „Smokie”, “Europe”, “Twisted sister”, Uriah heep”, “W.A.S.P.” оставиха  емоции за цял живот. Онези музикални пиршества бяха прекалено щедър подарък за да продължат дълго. Много  ми се искаше традицията да остане, макар и без толкова звездно участие. Затова през последните две-три години неколкократно настоявах пред кмета Казанджиев да помисли по въпроса. Неизменно получавах обещания,  макар че рокерските пристрастия на кмета стигаха само за един  здрав концерт в деня на Ловеч („Ахат“, „Диана експрес“, Силвия Кацарова).

На мен, а вярвам и на всички почитатели  на рока ни се искаше събитието да бъде с малко по-мащабен характер. За своя чест Минчо Казанджиев не забрави обещанието и през тази година прави първи стъпки за възстановяване на онази фестивална рокаджийска традиции. С радост може да съобщя, че по време на майските празници Ловеч ще бъде домакин на музикално събитие, което се опитва да се впише в представите за музикалните фестивали от преди няколко години. Да, звездите ще бъдат малко и нашенски, но ще дадат  повод за купон три последователни вечери. Рокът отново ще доминира и ще събира почитатели на метал и мелъди саунда. Една от вечерите е резервирана за младата аудитория, която харесва съвременната българска рап и поп музика.

И така музикалният фестивал се завръща между 9-11 май. Първата вечер на сцената се качват младите български рок групи „Черноризец“ и „Огледало“. Неделната вечер (10.05) е отредена за купона на Лео и Део. Апогеят на събието е предвиден за вечерта на  градския празник – 11.05. Ще започне с кратък концерт на Маргарита Хранова и ще завърши с хитовете на легендарната банда „Сигнал“.

Предвкусвам различни реакции и предполагам, че разочарованите гримаси ще бъдат повече от доволните.

Вярно е, разглезихме се с онези пищни многозведни спектакли. Само, че те са скъпи удоволствия и искат здрави спонсори. В повечето случаи костват на зрителя и доста скъпи билети. Ловешките музикални събития продължават да бъдат достъпни и безплатни. Затова нека се радваме, че общинската управа отново поглежда към предизвикателството на музикалния фестивал. За мен събитието има положителен заряд и не бих искал да се фокусираме върху величината или актуалността на изпълнителите. Приемам го като отлична инициатива, която при добро желание и интерес може да бъде развивана през следващите години.

Защото какво пречи Ловеч да се превръща в сцена, на която да си дават среща и надсвирват млади групи и изпълнители? Още повече, когато редом до тях застават класиците на българския рок. Или в Ловеч да гастролират обичани от младежката публика имена  от актуалните български чартове? Нека да поставим отново основите, а ако бъдем постоянни в усилията и работата си вероятно ще намерим и спонсорите, които отново да ни срещнат с митичните имена от световната музика. Да мечтаем сдържано. Засега е важно, че музикалната традиция се завръща. И ще добави съвсем различни акорди в майската музикална палитра. Всеки от концертите ще започва в 21.00, след като е приключило друго музикално събитие от програмата на „Люляковите вечери“ (концерти на Максим Ешкенази, Хилда Казасян, Руслан Мъйнов и спектакълът на Софийската опера „Зорба гръкът“). Разбира се всички концерти са безплатни!

Моят блог е известен с критиките си към кмета Казанджиев, но градоначалникът  винаги е получавал моите адмирации за последователните усилия да налага стойностна музика вместо развращаващата вкусовете чалга. Факт е, че в празничните дни Ловеч е озвучаван от класика, джаз и рок. Факт е, че фестивалът прави опит да се завърне. Тази година със „Сигнал“, а след  време, може би, с “Helloween”, “Scorpions”, “Accept”, “Hammerfall”, Tarja, Doro. Примерно. Последните имена може да замените по ваш вкус. Сигурен съм, че всички ще бъдем доволни.

6 коментара

  1. Yess

  2. Да живее rock and roll a

  3. Много хубаво! Дано не замазват положението ., нещо. Иначе по добре на 10 малки групи/от една голяма. И който е нацупен да си седи в къщи.

  4. Браво ! Да живне малко и нашия град !

Comments are closed.