pavlinivanov2111151Павлин Иванов

В петък се проведе второто заседание на Общински съвет Ловеч. Не мина добре. Силно се надявам причините да са свързани само и единствено с кратките срокове за организация и липсата на Правилник за работа! Като всяко начало, е трудно и ще бъде трудно още известно време. Силно се надявам на това!

Ще си позволя да представя моят поглед, но вече отвътре.

Първият проблем, разбира се е липсата на Правилник за работа. Той ще бъде приет скоро, насрочено е обществено обсъждане, има предложения по него.

Правилникът е онази рамка, която определя онези дребни детайли, които не са описани в Закона за местното самоуправление и чрез него се доразвиват механизми и процедури за принципна, открита и съдържателна работа на съветниците и гражданите. Без Правилник, позовавайки се единствено на ЗМСМА е доста по-трудно да се води и участва в заседание. Още на следващото заседание, този проблем ще бъде решен и Общински съвет Ловеч ще има своята здрава основа за качествена работа.

Не мога да не призная начина на водене от Председателя на съвета – железни нерви, въпреки безбройните провокации, брутално поведение на съветници и граждани с възпитание на улични хулигани. Като прибавим и липсата на Правилник и задължението да се води заседанието единствено по правилата заложени в текстовете на ЗМСМА, всичко приключи в рамките на допустимото.

Вторият проблем на вчерашното заседание се съдържаше в допълните материали, постъпили и раздадени едва в началото на заседанието. Това беше и причината да поискам почивка, за да може всеки да се запознае с тях, колкото и трудно да е това, в рамките на 20 минути.

Правилникът ще регулира този процес и до подобни ситуации няма да се стига.

Логичният въпрос е защо се вкарват необявени в проекто-дневният ред точки. Вероятно отговорът е в спешната нужда от съгласие на Общински съвет за да не се бомбират процеси, касаещи загубата на средства по проекти .

От политическа гледна точка, не може да не бъде отбелязан факта, че към момента в Общински съвет, не е ясно какво е мнозинството и дали изобщо го има. Макар и дневният ред да беше само няколко точки, егото и личните отношение надделяваха, а това е много далеч дори от най-широките схващания за това, що е политика и в чии интерес тя трябва да се провежда.

Начинът на мислене, прозиращ зад отделните предложения за решения, изказванията, търсените пътища за постигане на целите, показват както личните разбирания, философия, ценности, така и фундамента, отговарящ на простият въпрос – ЗАЩО сме в Общински съвет и какви цели гоним.

Основната точка във второто заседание на Общински съвет беше приемането на Наредба за местните такси и цени на услуги.

Нуждата

След като се стигна до там, ВАС да отмени изцяло Наредбата и Община Ловеч да работи и събира пари незаконно в рамките на последните месеци от предишния мандат, спешно се налагаше да се приеме преминалата всички правни процедури Наредба.

Да, тя не е добра. Не отговоря нито на политиките, нито на визията за развитието на Ловеч в следващите години. Безспорен факт!

Наредбата ще се промени, поради следните причини:

  1. Тя трябва да отговоря на управленските програми и на нуждите на жителите на община Ловеч като политики. Наредбата е само инструмент, който служи за тяхното реализиране.
  2. Предстои промяна в структурата и числеността на общинската администрация. Следва, че калкулациите по всяка цена и такса ще бъдат неактуални. Т.е. нужда от корекция на документа.
  3. В управленските програми на повечето политически сили е заложена промяна във философията на управление на общинската собственост и развитието на икономиката, включително чрез създаване на нови общински предприятия, изваждане от структурата на общинската администрация на цели отдели. Т.е. нужда от корекция на документа.
  4. Наредба за местните такси и цени на услуги е органично свързана с други наредби, като Наредба 2. Пример – достъпът до автомобили до пешеходната зона, което предизвика елементарни коментари от незапознати с нормативната уредба бивши съветници. Т.е нужен е синхронизиран подход при коригиране на всички наредби, целящ постигане на точни и ясни цели.

Това са само най-важните отправни точки, които обуславят нуждата от корекции в Наредба за местните такси и цени на услуги. Надявам се, работата ще започне още със съставянето на новите комисии, след приемането на Правилника за работа на съвета.

Това е накратко. Нямам за цел да използвам жълтините, които вероятно са ви интересни и случили се на второто заседание. Може да изгледате пълният запис скоро и всеки сам да си състави мнение.

Това, което мога да гарантирам е, че обществото има ПЪЛНА (за добро или за лошо) представителност в Общински съвет. Каквито сме ние като хора и граждани, такива са и съветниците. Факт!

В заключение, силно, много силно се надявам:

  1. Грешките и пропуските във вчерашното заседание на Общински съвет Ловеч да са в резултат единствено на липсата на Правилник за работа и естествените за всяко ново начало трудности
  2. Гражданите да бъдат много по-остри, да оказват сериозен контрол върху работата на съвета и да бъдат безкомпромисни към грешките! Вярвам, че ако те не заявяват ясно и смело мнението си, дори и най-добрите идеи и предложения могат да се изродят, а това вече го видяхме в предишните мандати.

 

4 коментара

  1. Аз бях на този общински съвет и не разбирам защо хората не разбраха, че отпада таксата за издаване на съответния пропуск за минаване през пешеходната зона. Предстои кметицата да издаде забранителна заповед.

  2. Общинска полиция МНОГО ШЕФОВЕ ТАМ БРЕ ГОЛЯМА ХРАНИЛКА И ВСЕ ПЕНСИОНЕРИ МЛАДИ ХОРА НЯМА ЛИ

  3. Да отрегулирате въпроса с инкасо колите или да ги спрете или да ги скъсате от такси! Най – добре да ги спрете!

Comments are closed.