teatar106121Иво Райнов

Виждал съм ученици да спорят за много неща. Междуучилищните спорове са част от ученическия фолклор. Най-често са на спортния терен или в дискотеките. Но спор в театъра е новост за провинциалното спокойствие на Ловеч. Гастролът на софийския „Театър на армията“ предизвика истински културен фурор. Предвиденото вечерно представление беше изкупено буквално за няколко дни. От театърът сензационно предлагат второ следобедно представление само за ученици.

Организаторите се обръщат към двете най-големи гимназиални училища – езиковата и ПМГ. И забъркват страхотна каша, защото общият брой на желаещите от двете училища достига 580, а капацитетът на театъра е само 460 места. Глупав конфликт и накрая децата от едното училище пропускат възможността да видят куп звезди в класиката „Железният светилник“.

Простичко е, стотина деца са свръх капацитета и няма справедлив начин, който да определи щастливците. Или всички, заявили желание, или никой.
Спирам се на инцидента, защото от него произлезе нещо като буря в чаша вода. Важното, обаче е съвсем друго – в Ловеч има глад за култура и големи актьорски имена. Затова смятам, че междуучилищния спор за билети за театър не е сензация, а направо добра новина.

Духовният глад е незаситен. Спомням си подобна ситуация преди около две години, когато планираната двуседмична кинопанорама остана цели десет дена повече. За да даде шанс на огромен брой хора, зажаднели за емоцията да гледат кино на голям екран. В началото на лятото залата на читалището се оказа тясна за да събере всички желаещи да видят един класически поглед към музиката на АББА, представен от русенската филхармония и популярни солисти. Повече от успешни са изявите от „Люляковите музикални вечери“, събиращи значителна аудитория от меломани.
Изводите са лесни и очевидни. Ловеч има нужда от културни събития и качествено изкуство. В този контекст нямам страх нито за театъра, нито за който и да е местен културен институт. Имаме нужда от още по-богат и наситен културен календар. Обществеността очаква повече гастроли на големи имена от театралната или музикалната сцена. Дълго време бяхме дълбока провинция за значимите културни изяви. Дошло е време, а и във въздуха витае очакване, да потърсим промяна.

В предизборната кампания обещах повече уважение и внимание към историята, традициите, културата. Животът ми дава достатъчно аргументи в подкрепа. Заредил съм се с упоритост за да се боря културата да стане акцент на местното управление. Вярвам, че този път ще имам достатъчно съмишленици. Сред гражданите и сред новите лица в мастния парламент и кметския екип.

3 коментара

  1. Има дефицит на култура, но героите на днешния и утрешния ден в Ловеч са намерили собствени забавления. Не видях нито един блогър или журналист, избран за общински съветник, да напише нещо по темата.
    ___________________________
    “20-годишен вчера по обед (09.11.2015 год.) се нацели с опел в метален стълб под гарата в Ловеч – на кръстовището на улиците «Харманска» и «Ал. Кусев», където обикновено има доста хора. Катастрофата е станала към 12,40 ч. при управление на автомобила след употреба на наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на полицията.
    Мъжът и неговият 19-годишен спътник са задържани за срок от 24 часа в Районното управление в Ловеч.”
    ___________________________
    “От ОДМВР Ловеч съобщават, че на 01.08.2015 г. около 00.55 ч. в гр. Ловеч лек автомобил „Опел Тигра“ управляван от Д. Д. 18-годишен от гр. Ловеч, на прав участък от пътя, губи управление над автомобила, излиза от пътното платно и се удря в метален стълб тип „РЖ“.
    В резултат на катастрофата са настъпили материални щети по автомобила и стълба. Водачът на лекия автомобил и возещия се на предна дясна седалка Г. И. 18-годишен от гр. Ловеч, са откарани от екип на ЦСМП-Ловеч в МБАЛ-Ловеч като и двамата са с фрактури /счупване/ на долни крайници и са оставени под наблюдение в МБАЛ-Ловеч.
    На водача е взета кръвна проба за наличие на алкохол в кръвта.
    По случая е образувано досъдебно производство.”
    ………………………….
    Линкове няма да дам, всеки сам може да си ги извика и да погледне снимките.

  2. Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли…

Comments are closed.