В готовност сме за следваща вълна на  COVID-19, ако дойде – това констатира поредното заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус. То се състоя на 15 декември 2021 г. под председателството на кмета Корнелия Маринова.

Регистрираната 14-дневна заболеваемост за Област Ловеч към 15.12.2021 е 370  на 100 хил. население, като тенденцията е плавно надолу, съобщи и.д. директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева. Вчера е имало 52 нови диагностицирани. Хоспитализираните са 10, останалите са на  домашно лечение и изолация.

Ваксинирането продължава да върви бавно. Ако за страната има 30.4 % ваксинирани, то за областта процентът е 25.6. Намаляват лицата с първа доза, но пък хората с първа и втора доза вече си правят и трета доза, каза д-р Милчева.  Тя съобщи още, че в РЗИ е получено  писмо от Министерството на здравеопазването  и от Главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев  във връзка с информация от Комитета за лекарствени продукти към ЕК с препоръка за разширяване на обхвата на приложение на ваксината срещу COVID-19. Препоръчва се да се включат и  децата на възраст от 5 до 11 години. Предстои да се уточнява с Медицинския център в кои кабинети и как ще се извършва тази ваксинация, защото ще са необходими и педиатри.

В  МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ има  26 свободни легла за неусложнени случаи, но в реанимацията всичките шест легла са заети. Към 15 декември в болницата има 40 пациенти с COVID-19, като 21 от тях са с придружаващи заболявания, а само седем са ваксинирани. Това съобщи д-р Алдин Начков, управител на  Медицинския център.

Ловеч е единственият град в областта с действаща ковид-зона благодарение на добрата стиковка между  различните служби, отбеляза д-р Антонио Маринов, директор на Районната здравна каса. Той допълни, че в здравната каса е въведена практиката да се работи само със зелен сертификат.

В три детски градини има карантинирани групи поради заболявания на деца, съобщи началникът на РУО Еленко Начев. Учениците от 5 до 12 клас са се върнали в класните стаи, тестването се извършва вече един път седмично. В периода 6 -13 декември са направени 5862 теста, като само два са положителни, като след PCR единият е дал отрицателен резултат. Тествани са  216 педагогически специалисти и 87 от непедагогическия персонал. Няма положителни резултати. В момента в областта има 880 ученици със зелен сертификат. До края на годината тестове за училищата са осигурени.

Продължават съвместните проверки на институциите  за спазване на санитарните мерки, за седмицата те са 166,  съставени са 34 предписания.