Павлин Иванов

В няколко публикации ще ви представя изследването „Регионални профили: показатели за развитие” се изготвя от екипа на Института за пазарна икономика с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2020 г. и тяхното развитие от 2000 г. досега.

Изследването търси отговор на въпроса какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 66 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.

Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Регионалните профили са предназначени за всеки интересуващ се от регионално развитие, като надеждата ни е това издание да провокира дебати на местно ниво и да бъде основа за информирани политики, както и да даде стимул за съревнование между местните власти.

Област Ловеч

Брутният вътрешен продукт на човек от населението нараства и през 2019 г., но ръстът му е по-нисък от средния и стойността му продължава да изостава от средната за страната. Заплатите и доходите също отбелязват увеличение. Свиването на икономическата активност е съпроводено едновременно от спад и на заетостта, и на безработицата в областта. Инвестиционната активност в област Ловеч не е особено интензивна. Броят на предприятията остава сравнително нисък. Ограничен остава и обемът на произведената продукция в областта. Делът на домакинствата с достъп до интернет се повишава значително. Усредненото ниво на местните данъци в общините от област Ловеч е сравнително ниско. Оценката за прозрачността на органите на местното самоуправление намалява, но остава по-висока от средната за страната.

Заради силно отрицателния естествен прираст Ловеч е сред областите с високо ниво на застаряване. Представянето на областта в сферата на образованието е незадоволително. Резултатите на учениците са сравнително ниски. Броят на общопрактикуващите лекари намалява през последните години, но остава по-висок от средния за страната. Броят на леглата в многопрофилните болници продължава да е сравнително нисък. Натовареността на съдебната система в област Ловеч е равна на средната за страната, но правораздаването е чувствително по-бързо. Обемът на образуваните битови отпадъци е сравнително нисък, но делът на предадените за третиране и рециклиране отпадъци остава изключително малък. Културният живот в област Ловеч не е особено интензивен.

Очаквайте утре темата за икономическото развитие на област Ловеч