intergplan1209121Общинският съвет прие и одобри на заседанието си вчера интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч по предложение на кмета Минчо Казанджиев. Съветниците решиха още съфинансирането на проектите, предвидени за изпълнение в Плана в периода 2014-2020 г., да се осигурява съобразно възможностите на бюджета за съответната година.

През юни 2011 г. община Ловеч подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. за изпълнение на проекта „Подкрепа за разработка на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Ловеч”. С решение от септември 2012 г. общинският съвет определи зоните за въздействие в рамките на интегрирания план и с друго решение пак от септември м. г. декларира, че обхватът им няма да бъде променян за период, не по-малък от 10 години след приключване на дейностите по проекта за изработване на плана. Трите основни зони за въздействие са зона с преобладаващ социален характер, зона с потенциал за икономическо развитие и зона на публични функции с висока обществена значимост, те са одобрени от управляващия орган през януари тази година. Избрани са в резултат на проведени публични обсъждания с граждани от ж. к. „Младост”, ж. к. „Червен бряг”, ж. к. „Здравец”, НПО, фирми, браншови организации. Поредица от срещи с всички заинтересовани страни идентифицираха конкретните проблеми в зоните за въздействие и потърсиха най-добрите решения за тях. Точно тези идентифицирани проблеми са и основата, на която са дефинирани проектните предложения, залегнали в интегрирания план.

Голяма част от проектите, планирани за осъществяване през следващия програмен период – 2014-2020 г., може да се реализират при сега действащите подробни устройствени планове, без да се налага изменението им. За някои обаче е установена необходимост от изработване на проекти за изменение на действащите планове. Така се създават реални градоустройствени възможности за реализация на проектните идеи и актуална планова основа за провеждане на мероприятия по благоустрояване, повишаване качеството на урбанизираната градска среда, създаване на модерни градски индустриални зони, задоволяване нуждите от социални, образователни и спортни съоръжения и игрища за развитие на масовия и професионалния спорт, повишаване комфорта на обитаване, труд и отдих на голяма част от населението на Ловеч. С решение от март т. г. общинският съвет одобри заданията за изработване на проекти за изменение на подробните устройствени планове – планове за регулация и застрояване за трите зони, и даде разрешение за изработването им. Те бяха подложени на обществено обсъждане на 1 юли т. г.

Основните съставни части, създадени във втория етап от изработването на интегрирания план, са Стратегия и цели на интегрирания план за градско възстановяване и развитие и Програма за управление на реализацията/прилагането на интегрирания план. Стратегията определя начина, по който в рамките на общата визия за развитието на Ловеч ще се преодолее изоставането на отделни градски територии и ще се реализират ресурси с потенциал за удовлетворяване на потребности от общоградско значение. Програмата за управление ще се осъществи чрез изпълнението на пакета от проекти, които се явяват основен структурен елемент на плана, предложени са и индикатори за наблюдение и оценка на плана.

Всичко това бе представено вчера на вниманието на съветниците от кмета Казанджиев и от ръководителя на екипа, изработил интегрирания план, арх. Марин Найденов. За зоната с преобладаващ социален характер са предвидени 137 806 615 лв инвестиции за 13 проекта, за зоната с потенциал за икономическо развитие инвестициите са в размер на 132 078 137 лв за 24 проекта и за зоната с публични функции – 186 468 605 лв за 17 проекта. Разработен е и проект за интегриран градски транспорт, обхващащ цялата територия на града, размерът на инвестициите тук е 21 611 478 лв.

Тези средства градът би пожелал да получи до 2020 г., за да реализира всичките предвидени проекти, поясни арх. Найденов. Той посочи, че трите зони за въздействие са територията, концентрираща европейските средства, които ще подпомогнат града. Налагането на зоните води именно до концентриране на тези средства. Обхванати са 40,04 % от урбанизираната територия.

Като приоритетни са изведени проекти, свързани с преустройство и реконструкция на сградата на Младежкия дом, рехабилитация на зоопарка, преустройство и рехабилитация на Покрития мост, преустройство на фондохранилището, рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централната градска част и рехабилитация на площад „Тодор Кирков“, реконструкция и рехабилитация, включително и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, на улиците „Крайречна“, „Осъмска“ и „Баховско шосе“. За предоставяне на финансиране за изработване на инвестиционни проекти общината кандидатства по ОПРР, схема „В подкрепа на следващия програмен период“.

Сред другите проекти са доизграждане, реконструкция и рехабилитация на ВиК-мрежата (в областта на инженерната инфраструктура), изграждане на спортен салон и благоустрояване на прилежащия терен на ОУ „Проф. Д. Димов“, основен ремонт на сградата на ЦДГ „Радост“, благоустрояване на прилежащия терен и ремонт на басейна, основен ремонт на сградата на ЦДГ „Детелина“ и благоустрояване на прилежащия район,  изграждане на нова детска площадка в ж. к. „Младост“, основен ремонт на сградите на Техническия колеж и общежитието му и благоустрояване на прилежащите терени (образователна инфраструктура с включени мерки за енергийна ефективност). Мерки за енергийна ефективност са предвидени за панелните жилищни сгради с много входове и височина от 6 до 8 етажа в ж. к. „Младост“. По приоритета „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ са заложени реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици, включително тротоари, бордюри, джобове за контейнери за смет и осигуряване на достъпна архитектурна среда, ремонт на ж. п. подлеза, изграждане на пешеходни зони, велоалеи, площадки за разхождане на домашни любимци и зелени площи, изграждане и реконструкция на детски и спортни площадки, изграждане на нов транспортен мост между Северна и Източна индустриални зони, реконструкция и рехабилитация на зелени площи за широко обществено ползване, сред които и паркът „Башбунар“, изграждане на нов пешеходен мост, свързващ „Башбунар“ с квартал Дръстене, превенция на риска чрез корекция на коритото на река Осъм, изграждане на вантов мост. Предвидено е още изграждане на дом за възрастни хора с увреждания в района на болницата (социална инфраструктура), разширение и ремонт на спортната зала и на закритата лекоатлетическа писта, изграждане на игрища и паркинг (спортна инфраструктура), изграждане на бизнес иновативен център – бизнес инкубатор (подобряване конкурентноспособността на местната икономика).

Първоначалният вариант на стратегическата част и бюджетът на плана са преработени в резултат на проведени обсъждания в постоянните комисии на общинския съвет, конкретни предложения на общински съветници и получени мнения на сайта на проекта, поясни по време на дебатите в общинския съвет вчера кметът Казанджиев. Така първоначалният бюджет от 667 850 679 лв е редуциран до 477 964 837 лв в резултат на ревизираните стойности на отделните проекти и прецизирането им. Съфинансирането на община Ловеч от 28 571 409 лв е сведено до 17 810 174 лв.

Интегрираният план бе приет и одобрен с гласовете на всички 28 гласували общински съветници. За пореден път вие показахте, че партията на всички съветници е Ловеч, обърна се след вота към тях кметът Казанджиев. „Ние днес показахме своята зрелост и че обичаме Ловеч. Благодаря и се надявам все така заедно да вървим напред по важни за общината въпроси“ – подчерта кметът.

Благодарност към администрацията за компетентността и съдействието отправи арх. Найденов.