obs2206131Именуването на площада пред Художествената галерия в кв. Вароша на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров отпадна като точка в дневния ред на 32-ото заседание на общинския съвет вчера. Това стана по предложение на общинския съветник Валентина Янкова, според която, за да се вземе подобно решение, е нужно широко обществено обсъждане и на национално ниво. Предложението й бе подкрепено с гласовете на 22-ма от общо 27 участвали във вота общински съветници, един се обяви против, 4-има се въздържаха.

По-рано на заседание на комисията по образование, култура, младежта и децата становището на кмета Минчо Казанджиев по темата не бе прието поради липса на информация относно наличие на площад пред Художествената галерия в Ловеч, както и на необходимост от такъв.

Предложението за това е на председателя на Фондация „Граждани срещу насилието“ Васил Колев, който предлага площадът, намиращ се в непосредствена близост до къщата на свещеника, да се именува „Площад поп Кръстю и приятели” и на мястото, където е бил домът му, да се постави паметен знак. Становището на общинската администрация е името на площада да бъде „Свещеноиконом Кръстю Никифоров”, то е подкрепено и от кварталния съвет във Вароша, и от Ловчанския митрополит Гавриил. Съгласие за това име дава и Регионалният исторически музей в Ловеч.

В писмо до Васил Колев от Националния център за териториално развитие (институцията по териториално-устройствени въпроси към Министерството на регионалното развитие) се посочва, че пространството пред Градската картинна галерия в кв. Вароша представлява площад, отговарящ на мащабите на квартала, което е основание да получи съответното наименование. Главният архитект на община Ловеч Силвия Средкова съобщи, че е съгласувала предложението на кмета до общинския съвет, което означава, че пространството пред галерията има характера на площадно пространство.

Междувременно вчера Васил Колев разпространи призив на инициативен комитет в подкрепа на именуването на площада на името на поп Кръстю. В него се казва, че е „дошло време да изчистим клеветата от своя град, като подкрепим внесеното в общинския съвет становище от кмета на общината“. Дошло е време гражданското общество да бъде регулаторът на обществените отношения, истината да бъде търсена не от хора с партийни постове, а от личности, които поставят обществените интереси над частните, се отбелязва още в призива. В инициативния комитет, от чието име излиза той, са известните ловчалии проф. Банко Банков, писателят Георги Мишев, архитектът Петко Еврев, историкът Иван Лалев, поетът Марин Колев, Васил Колев, както и поетът Марко Ганчев, председател на Културно общество „Поп Кръстю“. От вчера те стартираха и подписка с искане площадът пред Галерията да носи името на свещеноиконома.

3 коментара

  1. “Именуването на площада пред Художествената галерия в кв. Вароша на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров ОТПАДНА, като точка в дневния ред на 32-ото заседание на общинския съвет вчера. Това стана по предложение на общинския съветник Валентина Янкова”

    Приемам мотива на г-жа Янкова, че е нужно широко обществено обсъждане, но това следва да е предложение за решение , а не основание да се отказва разглеждането на предложението за решение .

    Това, че Председателката на групата общински съветници от БСП Валентина Янкова не е чела Правилника или го е чела и въпреки това го нарушава умишлено / по „указания” от горе/ е очевадно, след като си позволява да провокира съветниците с предложение за отпадане на точка от дневния ред в нарушения на разпоредбите по чл.76 и чл. 106 .

    Недопустимото в случая е, че председателя /който е юрист по образование/ допуска подобна провокация да е повод за съмнение за неговата юридическа квалификация, защото с отпадането на точката от дневния ред на заседанието /по този начин/ се нарушава като материалния закон, а така също и правилника по който той работи.

  2. “Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015 година

    Чл. 79. (1) На заседанията на общинския съвет се разглеждат само въпроси, включени в дневния ред.
    (2) Проект за дневен ред се изготвя от председателя, съгласувано с председателския съвет.
    (3) Председателят на общинския съвет в началото на всяко заседание уведомява общинските съветници ако има новопостъпило предложение за включване в дневния ред.
    (4) От дневния ред може да отпадне с решение на общинския съвет предложение за разпореждане с недвижими имоти – общинска собственост в кметството или населеното място, което не е административен център на кметство, относно което няма предварително депозирано писмено становище по чл. 45, ал. 1, т. 4 от този правилник на съответния кметски или обществен съвет.
    (5) Писмени предложения за включване на нови въпроси в дневния ред се правят до председателя на общинския съвет в 7-дневен срок преди датата на поредното заседание.
    (6) При особено важни случаи кметът на общината може да внесе най-много едно мотивирано писмено предложение относно промяна в дневния ред, но не по-късно от 24 часа преди заседанието. Това предложение се гласува в началото на заседанието, без да се обсъжда. Не се допускат устни предложения за промяна в дневния ред.
    (7) При писмено искане на най-малко 1/5 от общия брой общински съветници за разглеждане на обществено значим въпрос, председателят на общински съвет насрочва разисквания за не по-късно от следващото заседание.
    (8) При определяне на дневния ред за всяко заседание на общинския съвет председателят на съвета може да включи отделна точка “изказвания, питания, становища и предложения на граждани” и определя време за тази точка не повече от 20 минути за едно заседание.
    (9) Проектът за дневен ред се подлага на гласуване. При приемането на дневния ред се уточнява по кои точки ще се докладва устно.
    (10) В края на всяко заседание председателят обявява датата на следващото заседание и проекта за дневен ред.
    Чл. 106. Вносителят може да оттегли проекта до откриване на заседанието на общинския съвет”

  3. Даа, верно е – луд умора немя!!!

Comments are closed.