На заседание днес Общинският съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Ловеч прие годишния план за 2024 г. за изпълнение на програмата за намаляване на риска от бедствия. В плана са разписани основните оперативни цели, дейностите за реализирането им, отговорните институции и конкретните срокове.

Сред тях са провеждане на информационни кампании във връзка с есенно-зимния отоплителен сезон, летния пожароопасен сезон, жътвената кампания, провеждане на общински ученически състезания по защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации, провеждане на общинския етап на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“, организиране на обучения за защита при бедствия на общинската администрация, както и обучения за повишаване на подготовката на състава на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, провеждане на тренировка по управлението на различни видове бедствия.

Актуализиране на списъка с фирми, доставчици на основни стоки/услуги в Общинския план за защита при бедствия и сключване на предварителни споразумения с фирми с цел повишаване устойчивостта на доставките са други от утвърдените дейности.

В плана е включено още поддържане и укрепване на обекти, инфраструктура, съоръжения с цел намаляване риска от бедствия, провеждане на комисии за оглед на речни корита, поддържане проводимостта на речните корита чрез почистване на речните легла от дървесна и храстовидна  растителност, ежегоден мониторинг на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

Председател на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия е кметът Страцимир Петков, заместници са зам.-кметовете на Община Ловеч, членове – представители на Община Ловеч, на МВР, ЦСМП, РЗИ, експлоатационните дружества.