Общинските съветници в Ловеч не приеха предложената им Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за местни данъци в Община Ловеч, внесена от общинския съветник Данчо Заверджиев. Отхвърлянето стана с 14 гласа „За“, девет гласа „Против“ и пет гласа „Въздържал се“.

Предложението бе за намаляване на годишния размер на данък за таксиметрови превози от 500 лв. на 300 лв. за следващата 2018 г. Новата наредба трябва „да постигне по-справедливо облагане на данъчно задължените деца“, сочи вносителят в своето предложение. Общинският съветник Димитър Димитров попита вносителят какви са му мотивите да иска това намаление, при положение, че от доста време такситата в Ловеч са вдигнали еднократната такса от 2 лв. на 2.50 лв. “Заради едно повишение от 200 лв. в годишния данък те отдавна печелят многократно повече само за един месец“, посочи Димитър Димитров.

Припомняме, че по-рано по време на обсъждането в комисии документът бе отхвърлен в постоянната комисия по бюджет, финанси и европроекти, но получи подкрепа от постоянната комисия по икономическа политика, туризъм и приватизация.

По-рано общинските съветници с пълна подкрепа, без гласове „Против“ и „Въздържал се“, приеха отчета на РУ на МВР в Ловеч на главен инспектор Златин Михайлов и информацията за ПТО и работата на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР на Николай Недялков – началник на сектора.

3 коментара

  1. А общинският съветник Заверджиев (и не само той) има ли коментар по въпроса защо ловешките таксита работят без да пускат апарат, от което следват две неща – първо, клиентът не плаща реално изминато разстояние, а фиксирана от шофьора сума и второ, въпросният гражданин водач на такси не внася дължимия данък печалба в хазната, тъй като реален приход не отчита. Не знам какви осигуровки плащат, но със сигурност не са на реалните им доходи. Не може да имаш само искания. Трябва да си коректен и тогава. Нека да спазваме правилата, а не да са само за балъците.

    1. Г-н Стойчев, аз мисля, че за некоректното поведение на таксиметровите водачи сме си виновни ние, потребителите. Вие настоявате ли да Ви пуснат апарат и да Ви издадат касов бон? Ако всички го правим, ще е съвсем различна картината. Освен това направих предложение за изясняване на всички тези нередности да се инициира среща със Асоциация на таксиметровите синдикати, КАТ, НАП и всички други заинтересовани страни. Разбира се, кметът и председателят на общински съвет си направиха оглушки за пореден път. Но такава среща е необходима и ще се състои така или иначе.

    2. От години не използвам такси, когато съм в Ловеч, точно по тази причина. Питал съм защо не се пуска апаратът и започва един тъп спор без печеливша страна. Един таксиджия ми обясняваше, че го правели, видиш ли, защото хората нямали пари и така им било по-евтино като се возят от Заводските до болницата, например. Всичко е до контрол. Това е все едно аз да карам без книжка или без колан. Трябва ли да се пуска апарат по закон – трябва. Значи го пускаш и толкова. Питал съм и ДАИ защо не ги глобяват. Отговорът е: “Подавайте сигнал.” Вече сме свикнали да живеем, заобиколени от нарушаване на правилата.

Comments are closed.