Общинските съветници в Ловеч не приеха предложението за промяна на собствеността от публична в частна общинска на емблематичната страда до Покрития мост, известна като „Люспата“. Става дума за сграда с идентификатор 43952.515.12.3 по КККР на гр. Ловеч. Евентуалната продажба на „Люспата“, която в момента е в много лош външен вид, предизвика разнопосочни изказвания. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Общинският съветник Страцимир Петков предложи точката да отпадне, но неговото предложение не бе прието – 13 гласа „За“, четири гласа „Против“ и 10 гласа „Въздържал се“.

Основното предложение бе за обявяването на сграда от публична в частна общинска собственост и провеждане на тръжна процедура за продажбата й.Предлага се още изменение на кадастралната карта, с цел обединяване на двете сгради и провеждане на процедура за прекратяване на съсобственост, на основание чл.36, ал.1, т.2 от ЗОС. В момента в „Люспата“ има двама собственика – общината и частна фирма.

Това предложение също не бе прието – 14 гласа „За“, седем гласа „Против“ и шест гласа „Въздържал се“, а се изисква квалифицирано мнозинство от 22 гласа.

В отговор на няколко критични изказвания и опасенията, че РИМ ще остане без помещенията във въпросната сграда, кметът Корнелия Маринова убедително опроверга всички изказани опасения:

„Община Ловеч е последната институция, която би позволила историческият музей да бъде изведен от тази сграда преди да бъде изграден неговия нов дом в Младежкия дом. Няма място за никакви притеснения от страна на РИМ. Те ползват в тази сграда като помещения общо 306 кв. м, а на новото място ще ползват 2342.71 кв. м – тоест много повече. Върху тази нова площ те ще получават субсидията от държавата. В този смисъл финансирането ще бъде много по-добро от сегашното. Днешното предложение не е нито разпоредителна сделка, нито стартиране на някакво отнемане на право на ползване. Всяко едно преместване ще е напълно прозрачно и ще стане със санкция на Общинския съвет. Няма по-прозрачен начин. Не е случайно, че не аз внесох предложението в Общински съвет. Помолихме това да бъде въпрос, който общинските съветници с грижа за нашия град и архитектурата му да обмислят позицията си, да излязат със становище и администрацията ще се съобрази с това.“

По-рано в Община Ловеч бе постъпило писмо от управителя на фирма „Уейкброс“ ЕООД, в което е посочено, че целта на придобиване на сградата е да се възстанови за експлоатация. За да се изпълнят инвестиционните намерения (вътрешни стълбища, асансьор, рецепция с фоайе), фирмата иска да закупи и съседния обект със застроена площ от 140 кв. м, на приземен етаж, както и на втори етаж – канцеларии, обслужващи коридори и стълбища, санитарни и други помещения.

В крайна сметка общинските съветници не дадоха ход на механизма за продажбата на обекта и той ще остане засега в този неблагоприятен вид.