На 24 юни в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч се проведе националния финал на международното състезание за литературни дискусии и анализи на немски език „Lesefüchse“.

Международният ученически проект за литератрурни анализи и дискусии „Lesefüchse“ се провежда под патронажа на министъра на външните работи на Германия и се организира и финансира чрез Централната служба за обучение по немски в чужбина. В него се включват ученици от 10 и 11 клас от Източна Европа и Монголия, от училища, които са в програмата „Немска езикова диплома“. Целта на проекта е да насърчи учениците да четат съвременна немска литература и да дискутират свободно на немски по прочетените книги.

Тази година финалистите бяха от езиковите гимназии в Хасково, Кърджали, Сливен, Плевен, Пловдив, София и Ловеч. В началото те бяха приветствани от кмета на община Ловеч – Корнелия Маринова, от началника на РУО – Ловеч Еленко Начев и от немските гости: Розалин Шмийх от посолството на Германия и Бернд Буххолц – представител на Централната служба за обучение по немски език в чужбина и национален консултант по немски. Националният координатор на проекта Ева Цик, учител в гимнзията, ръководеше дискусията. След оживен и интересен разговор по прочетените книги, журито обяви за национален победител Борислав Енчев от Кърджали. Той ще представи България на международния финал в Германия през есента. Някои от останалите участници, сред които и Виктория Цветанова от Ловеч, получиха като награда стипендии от Педагогическата служба за обмен за триседмичен престой в Германия през лятото.