katastrofa308151На свое заседание днес общинската комисия по безопасност на движението поиска автомобилното хулиганство да бъде включено в Указа за борба с дребното хулиганство. Така комисията се присъедини към предложението на Българската асоциация на пострадали при катастрофи за законодателни промени за борба с пътните хулигани. По Указа за борба с дребното хулиганство санкцията се налага бързо и ефективно (до 24 часа) от дежурен съдия и осъденото лице веднага може да се задържи за 15 дни в поделенията на МВР.

От Асоциацията предлагат и друг вариант за законодателна промяна – в чл. 325 от Наказателния кодекс към определението за хулигански действия да се добави нова алинея, квалифицираща автомобилното хулиганство – автомобилни гонки, нерегламентирани състезания със залози, шофиране „дрифтинг“, безпричинно шумно форсиране на двигателя. Всичко това по своята същност, се казва в изпратено до община Ловеч предложение на Асоциацията за мерки срещу пътните хулигани, представлява действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

6 са убитите при пътно-транспортни произшествия от началото на годината в общината, оповестиха на заседанието от сектор „Пътна полиция“, 48 са ранените, до 15 август катастрофите са 140. Миналата година са регистрирани 188 пътно-транспортни произшествия, 45 от тях са с пострадали лица, 8 са убити, ранени са 59.

Комисията по безопасност на движението взе още решение да се инициират законодателни промени за даване на възможност на по-широк кръг служители на МВР да осъществяват контрол по Закона за движение по пътищата, записите от стационарните камери за видеонаблюдение да се използват за веществено доказателство, промени в Закона за МВР, според които служители на общинските звена за охрана и обществен ред да могат да изискват лични документи. Ще бъдат проведени срещи с кварталните съвети и с РИО по проблемите на пътното движение и превенцията на нарушенията.

4 коментара

  1. ХА ХА не само там—-махнаха ги навсякаде—-зимата не е дошла—А питаите Минча —какво ще ви каже—пак си го изберете—-

  2. Миналата седмица научих за съществуването на една прекрасна наредба, по силата на която и ей тия ужасии по пътищата се наказват доста солено. Също и други своеволия и неправди – наредба 1 / 2008 се нарича и ако се работи по прилагането и тогава предвиждам такъв живот…. Тази ли комисия е наредила махането на спящите полицаи пред училище Васил Левски?

  3. Миналата седмица научих за съществуването на една прекрасна наредба, по силата на която и ей тия ужасии по пътищата се наказват доста солено. Също и други своеволия и неправди – наредба 1 / 2008 се нарича и ако се работи по прилагането и тогава предвиждам такъв живот…. Тази ли комисия е наредила махането на спящите полицаи пред училище Васил Левски?

Comments are closed.