Една от темите, които вълнуват в настоящия момент троянската общественост, е съдбата на бягащите от войната граждани на Украйна. Към момента не съществува протокол за действие в настоящата ситуация, разписан от държавата или дейности пряко вменени на местната власт, но Община Троян се стреми да осигури в рамките на своите компетенции необходимата административна и логистична подкрепа както за бежанците, така и за нашите съграждани, които предоставят безвъзмездно жилищата си или искат да помогнат с материални или финансови дарения.

Във връзка с това, през последните десет дни бяха реализирани редица мерки:

  • Създаден е общински координационен съвет с участието на представители на РСПБЗН – Троян, РУ на МВР – Троян, Военен географски център – Троян, местни лидери на парламентарно представените политически партии и на формациите, представени в Общински съвет – Троян, ръководството на Община Троян и експерти от администрацията. Съветът ще заседава при необходимост и ще предлага предприемането на конкретни действията спрямо развитието на ситуацията.
  • Община Троян се включи в кампанията на БЧК за осигуряване на хуманитарна помощ и средства за Украйна, като е създадена организация по събиране на дрехи и обувки, спално бельо, завивки, хигиенни материали, включително осигуряване на транспорт на събраните материали до Областния съвет на БЧК в гр. Ловеч.
  • Община Троян координира усилията на болничните заведения на територията на общината, за осигуряване на здравни грижи на украински граждани, както и дейностите по осигуряване здравно обслужване, достъп до заетост и услуги.
  • С цел предотвратяване разпространението на COVID 19 е осигурено безплатно тестване за COVID-19 от МБАЛ – Троян (вземане на проба и изследване на резултатите), а при необходимост осигуряване на безплатни бързи тестове за COVID-19 за изследване на украински граждани със симптоматика. Инициативата за безплатно тестване е на ръководството и на лекарите на МБАЛ – Троян;
  • На сайта на общината е публикувана информация за условията за регистрация на украински граждани на български и руски език.
  • Събира се информация за броя, местоположението и капацитета на жилища, които могат да бъдат предоставени за настаняване и контакти на собствениците, желаещи доброволно да посрещнат граждани на Украйна в частни домове, за да бъде оказана логистична помощ за насочване на украински граждани към подходящо жилище на територията на общината.
  • Организирано е провеждането на социална анкета за украинските граждани относно статута и гражданството им, структура и възраст на семейството, здравословно състояние, наличие на увреждане, бременни жени, образование, квалификация и посочване на конкретни нужди от подкрепа, планиран престой, желание за получаване на разрешение за продължителен престой, и др., с цел насочване към ползване на подходящи услуги и дейности за подкрепа (преведена е на украински език). Община Троян организира анкетирането на украинските граждани и дефиниране на потребностите им. Вече е в ход благотворителна кампания за закупуване и даряване на вещи от първа необходимост най-вече на деца на украинските граждани;
  • Набрани са доброволци за оказване на подкрепа и логистична помощ на украинските граждани, като се поддържа актуална информация за доброволците, техния профил на компетентности и възможности за подкрепа.

Към 07.03.2022 г. 31 души са заявили своята готовност да оказват доброволна подкрепа (част от тях владеещи руски и английски език; двама с украински), в т. ч. трима лекари, които да извършват безвъзмездно медицински прегледи и двама юристи, предоставящи възможност правна помощ и защита. Шестнадесет души от Доброволното формирование към РСПБЗН – Троян също са изразили готовност да се включат при необходимост.

Доброволците са в готовност за осигуряване на транспорт на украински граждани при посещение на държавни институции на територията на общината и извън нея. Община Троян пък се ангажира с предоставяне на психологическа подкрепа, насочване към заетост на правоимащите лица, осигуряване на безплатно обучение и дейности по занимания за децата, достъп до здравни грижи за деца и възрастни.