На 17 май 2019 г. кметът на Община Ловеч, г-жа Корнелия Маринова сключи договор с Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 за изпълнение на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Ловеч”. Проектът ще бъде реализиран по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.040 “Патронажна грижа за възрастни и лица с увреждания – Компонент 2” в рамките на Приоритетна ос 2 “Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване” по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Общият бюджет на проекта е на стойност 375 326,24 лева, от които европейско финансиране е 319 027,30 лева и национално съфинансиране на стойност 56 298,94 лева.

Проектът предвижда предоставяне на нов вид интегрирана услуга на територията на Община Ловеч, чрез изграждане на мрежа от услуги в домашна среда. Ще бъдат осигурени почасови мобилни здравно-социални услуги по домовете за лица с увреждания, включително с хронични заболявания и възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване. Предоставянето на новата интегрирана услуга „патронажна грижа“ ще осигури посещения по домовете на потребителите на социален асистент за подпомагане в ежедневието у дома и посещения на медицинско лице, което ще облекчи необходимостта от пътуване до личен лекар и снабдяване с лекарства, както и извършване на манипулации.

В Патронажна грижа се очаква да бъдат обхванати над 146 лица над 18 г., включително и хора с увреждания. Интегрираните услуги ще се предоставят 12 месеца, а всеки нуждаещ се може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден. Предвижда се за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги да бъдат ангажирани 7 (седем) медицински специалисти, 18 (осемнадесет) социални асистенти и 1 (един) шофьор, обезпечаващ мобилната работа. Община Ловеч ще закупи автомобил, което ще улесни предоставянето на услугите както в града, така и в малките населени места на общината.

Дейностите по проекта ще стартират на 1 юни 2019 г. В сайта на Община Ловеч ще бъдат публикувани сроковете за подаване на заявления от кандидат-потребители и кандидати за служители на новата социална услуга.

Проектът е в съответствие на заложените мерки в Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, одобрен с Решение № 28/19.01.2018 г. на Министерски съвет.

Няма да бъдат подкрепяни дейности, финансирани по друг проект, програма или каквато и да е друга финансова схема, произлизаща от националния бюджет, бюджета на Европейския съюз или друга донорска програма, проверката на което ще се извършва на ниво индивидуален проект – на ниво на допустими дейности, както и на ниво представител на целева група.