Община Ловеч за първи път отбеляза паметния 2 юни с мълчаливо шествие от скулптурната композиция за Априлското въстание зад Младежки дом, през кв. Вароша“, та чак до Кървавия камък в кв. „Дръстене“. По повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България се събраха служители на общината, заедно с кмета Корнелия Маринова и нейните заместник-кметове, музейни работници, представители за запасните офицери, граждани. Сред тях беше и известният общественик и краевед Кирил Петров, с пълна опълченска униформа и въоръжение.
Шествието премина по знаковата улица „Васил Левски“, за да поднесе малко преди 12.00 часа венци и цветя на признателност на Кървавия паметник. Дори там, зад високите скали на Стратеш, се чуха сирените, които по традиция се пускат на 2 юни. За жалост, жителите на квартала не проявиха интерес към ритуала, макар оживлението в края на града. Припомняме, че Кървавият паметник е в памет на близо 70 жертви, които падат в клането по време на Освобождението на Ловеч през 1877 г. В последно време Община Ловеч положи грижи да се облагороди паметното място.
По-рано цветя на признателност бяха поднесени пред Паметника на загиналите ловчалии в двора на храм „Света Троица“ и на други места в града.
Датата 2 юни бе отбелязана и в селищата на общината. В село Йоглав жители се събраха пред паметника на загиналите във войните, за да отбележат 143-тата годишнина от саможертвата на поета-революционер Христо Ботев и изразят почитта си към всички жертви в името на свободата. Възпоменателно слово изнесе секретарят на НЧ „Пробуда 1926 г.“ Еленка Щерева, а група деца държаха в ръце портрета на Христо Ботев, негови произведения, цветя, знамена и изработен от тях венец. После всички заедно запяха „Жив е той, жив е!“

1 коментар

Comments are closed.