brass_band3009131Иво Райнов

Винаги ми е празнично, когато в Ловеч се случват готини събития. Не знам дали, защото са голяма рядкост или се примирихме с ежедневието на сива и скучна провинция.  Повече от десетилетие най-значимите събития в Ловеч са футболни мачове.  А някога имахме самочувствието да се вписваме в националния културен календар с Люляковите празници и Ловеч рок фест. Но потънали в беднотия и инертност  изоставихме тези чудесни традиции.

Преди няколко години, сякаш от нищото, в Ловеч се пръкна първия национален фестивал „Младите в театъра“. После претърпя няколко поредни издания, вероятно почерпил енергия от театралните корени на Ловеч и упоритостта на местната театрална общност да го запази. Утре стартира поредният! Цяла седмица на ловешка сцена ще се представят млади режисьори и актьори. Мисля си, че толкова култура друг път в Ловеч се случва за цял сезон, че дори и повече. Идната седмица ще бъде светло и празнично за душите, закопнели за култура и театър. Местната публика ще може да види 9 пиеси, представени от  театралните трупи на  Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ Шумен, Театрална работилница „Сфумато“,  Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“  Благоевград, Младежки театър „Н. Бинев“ София, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Плевен. Седмицата ще бъде истинско пиршество за сетивата, защото ще ни срещне освен с магията на театъра и с красотата на духовата музика и мажоретния танц. Община Ловеч се е погрижила да превърне седмицата в истински празнична и да ни представи  младежки духови оркестри и мажоретни състави. В ранните вечери на празничната седмица през  пешеходната зона на Ловеч ще дефилират духови оркестри и мажоретни формации от Ловеч, Троян, Елин Пелин, Велинград и особено интригуващия за мен духов оркестър и мажоретен състав на Първа английска гимназия от София.

Първата седмица на октомври ще бъде шумна, весела и пъстра. Всяка вечер дефиле от 17.00, концерт от 18.00 и театрално представление от 19.00! Въпреки метеорологичната прогноза в Ловеч ще бъде слънчево и светло. Поне за душите, зажаднели за разнообразие и празнични събития.Започнах с думите, че винаги ми е празнично, щом в Ловеч се случват готини неща. С радост поздравявам местната администрация и кметът Казанджиев, че подаряват на съгражданите тези празници. Адмирации за подкрепата, която оказват на театралната общност за да запази и развива този толкова хубав фестивал на младата вълна в театъра. Аплодисменти и за ловешките театрали, които не само пазят театралната традиция в нашия град, но полагат и значителни усилия за да ни срещат с постиженията на водещи театрални трупи от страната.

И така нека си сложим усмивките, новите дрехи и посрещнем октомври с празнично настроение. Ще има на какво да се зарадваме – на площада или театралната сцена.

2 коментара

  1. Е пак става въпрос за индивиди дето няма да пеят или изнасят представление против никоя власт. В това отношение продължаваме да си го подухваме. Всяко нещо финансирано от Общината си е в интерес на всички нелегални и легални управници. Явно всичко в османския съюз на европейските комунистически републики си е частна партийна собственост.

Comments are closed.