aip28091310Данчо Заверджиев и Павлин Иванов отличени с почетни грамоти за активност

Цветан Тодоров

Журналистът Павлин Иванов (вляво) и Данчо Заверджиев на церемонията в пресклуба на БТА

Абсолютен рекордьор беше Ловеч (4 номинации, две грамоти) на церемонията на Програма Достъп до Информация в събота, когато в БТА бяха връчени годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември. За гражданин, който най-активно е използвал правото си на информация бе отличен Данчо Заверджиев (за втори път), а за активна журналистика Павлин Иванов (сайтът Ловеч днес).

Журито трябваше да избере победителите от 39 получени номинации.

aip2809135Данчо Заверджиев  бе отличен с почетна грамота за упорито и постоянно използване на ЗДОИ в обществена полза. Той е завел 5 дела срещу откази за предоставяне на информация от страна на кмета на Община Ловеч. От тях 3 са спечелени, а други 2 предстои да бъдат разгледани.  Заверджиев е завел и още две дела срещу решения за отказ по достъп до обществена информация срещу Областен управител на област Ловеч, които предстои да бъдат разгледани от съда. След използването на ЗДОИ се стигна до отмяната на решението на Общински съвет Ловеч за такса битови отпадъци за 2012 г. Другите наградени в тази категория са Георги Сербезов  от Пловдив (Златен ключ) и Иван Сапунджиев от Кюстендил (почетна грамота).

aip2809138Павлин Иванов бе отличен за активна позиция по обществени теми, свързани с работата на общината, общинските дружества и Общинския съвет. С помощта на ЗДОИ Павлин Иванов е провел  журналистически разследвания за размера на възнагражденията, получени от общински служители по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. С помощта на ПДИ Павлин Иванов заведе две съдебни дела срещу откази да му се предостави информация.

Останалите в тази категория са Доротея Дачкова от в. Сега (Златен ключ) и Константин Караджов от БиТиВи  (почетна грамота).

Другите две ловешки номинации за антинагради бяха за кмета на Ловеч и за председателя на Общинския съвет в Ловеч, но те „загубиха“ в конкуренцията с Министерския съвет (антинаграда „Катинар“) и Столична община (антинаграда „Вързан ключ“).

Останалите отличени могат да се видят на сайта  www.aip-bg.org,. Като цяло наградите и антинаградите отразяват, както се изрази изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева – „духа на годината на нашето недоволство“.(НГ)

5 коментара

  1. “Правителството е признало, че ограничава достъпа до информация

    Няколко дни, след като фондация “Достъп до информация” връчи на кабинета “Орешарски” антинаградата “Катинар”, пресцентърът на кабинета е потвърдил, че непрестижното отличие е заслужено. Директорът на пресцентъра Ани Димитрова обаче е отказала да се включи в ефира на “Тази сутрин”, за да обясни защо ключови фигури от кабинета отказват да гостуват в предаването и да отговорят на важни въпроси.

    Правителството беше отличено с антинаградата “Катинар” като институцията, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и нарушава правата на гражданите. Антиотличието се връчва за 11-а поредна година по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември. Наградите за 2013 г. бяха в шест категории.

    В мотивите на фондацията се посочва, че сегашният кабинет е влошил практиката, създадена от предходното правителство, да се публикуват пълните стенограми от заседанията на правителството, както и други административни актове на МС, и че е отказал да се прилагат приетите от служебния кабинет правила за публичност на депозитите на държавните фирми.

    Водещите на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова и Константин Караджов се оплакаха, че вече един месец се опитват да поканят премиера Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, който говори пред CNBC, или икономическият министър Драгомир Стойнев, но те отказвали. “По-лесно е да изброим кои са се съгласили да говорят. Това са били само вицепремиерите Зинаида Златанова и Даниела Бобева, министрите Хасан Адемов и Ангел Найденов и зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов”, каза Караджов.

    Адвокат Александър Кашъмов от програмата “Достъп до информация” каза, че това e само един от многото примери за непрозрачност на кабинета “Орешарски”. “Ако се съпостави дневният ред на този Министерски съвет и базата данни, става ясно, че огромна част от правителствените решения не са публикувани”, обясни юристът.

    Освен че стенограмите не се публикуват веднага, прави впечатление и бедното им съдържание. “Не се знае дали е от липса на дебат, или от прочистване. Изглежда обаче, че дебатите почти ги няма”, коментира Кашъмов.

    Според проучване сред ресорните репортери, други проблеми на комуникацията на кабинета са следните: не вдигат телефони, не връщат обаждания, не отговарят на въпроси или бавят прекомерно отговори, ограничават въпросите на пресконференции, не съобщават навреме предстоящи събития, иска се елементарни питания към пресцентъра да се подават по ЗДОИ.

    За последно антинаградата “Катинар” в била връчвана на правителство през 2005 г. заради липса на информация за населението след преливането на язовири. “Тогава обаче властта си взе поука”, обясни Кашъмов.

    Юристът подчерта, че правителството всъщност не реализира правилата за прозрачност за държавните пари в банките. “Тази схема продължава да не е публична – в какви банки и какви пропорции се държат парите на държавата, и продължава да не става ясно дали една банка не контролира всичко чрез едни медии, които са добронамерени към властта”, обясни адвокатът.

    “Ограничаването на правото на информация е форма на цензура и на информационен монопол”, заяви накрая Александър Кашъмов, цитирайки решение на Европейския съд за правата на човека от 2010 г.”

    http://kmeta.bg/news/18560/Pravitelstvoto-e-priznalo-che-ogranichava-dostupa-do-informaciya.html

  2. Илиянчо, какво браво, бе пич? Ти нали беше против прехода, начертан на България от Сорос? На площада в Троян го каза. Нима не знаеш, че Програма Достъп до информация е залязваща платена структура на Сорос? А тия двамата герои са се номинирали сами.

  3. Честито! Браво на вас!!

  4. Честито! Но редно наградените и да почерпят.

Comments are closed.