Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 25 февруари 2022 г. бе официален гост на клетвата на първата група резервисти в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

След военния тържествен ритуал в разговор между кмета на Ловеч и началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов бе решено двете институции да подпишат меморандум за сътрудничество. Целта му е да се дадат по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студентите на НВУ „В. Левски“ чрез срещи, следдипломни стажове и практики, съвместни научни прояви и обучения, както и провеждане на общи празници и годишнини. Предвижда се съвместно кандидатстване по европейски проекти в областите от взаимен интерес.

„Идеята за сътрудничество идва в момент, когато всички много ясно разбираме необходимостта от силна армия с подготвени бойци. Вчерашните събития в Украйна за пореден път показват колко е важна военната подготовка, а тук тя е на висота. Освен това разчитаме да привлечем някои специалисти на работа в Ловеч“, сподели след срещата кметът Корнелия Маринова.

На плаца на военния университет положиха клетва 81 резервисти, мъже и жени. Това са граждани, избрали срочна служба в доброволния резерв на Българската армия, Те са преминали начална военна школовка и продължават със специална и колективна подготовка за резервисти.

Заедно с кмета на Ловеч във Велико Търново бе и ръководителят на Общинския духов оркестър Тотко Рогашки. Той обсъди бъдещи съвместни прояви със своя колега старшина Емил Костурков, в.и.д. диригент на военния оркестър.

Поканата към Корнелия Маринова да присъства на клетвата бе отправена от бригаден генерал Иван Маламов по време на посещението му на 18 февруари т. г. в Къкринското ханче. Той взе участие и в гражданското поклонение същия ден вечерта пред паметника на Апостола в Ловеч.