Павлин Иванов

На проведена днес пресконференция, кметът Страцимир Петков и неговите заместници съобщиха много лоши данни за текущото финансовото състояние на Община Ловеч и мрачното бъдеще. По сметките на Общината днес има около 289 613 лв., като известните до момента неразплатени задължения на администрацията са над 5.6 милиона лева.

Задълженията основно са по обществената поръчка за изграждане на втора клетка на Регионално депо. Предишният кмет Корнелия Маринова е започнала изпълнението на строителството, като средства не са осигурени. Нужното финансиране е 7 750 000 лв.

По сметките на РИОСВ Плевен, в които постъпват парите от отчисленията има над 8 милиона лева, но от там е отказано финансиране на строежа на втората клетка, поради това, че Община Ловеч няма изградена Сепарираща инсталация и не са постигнати задължителните цели за намаляване на отпадъците.

Петков заяви, че е станало ясно, че Община Ловеч сама трябва да финансира скъпото съоръжение и вероятно ще се стигне до теглене на голям кредит.

Заместник кмета по финанси Цветелин Винчев заяви твърдото си намерение, да бъде наложена финансова дисциплина в Общината, каквато до сега не е имало. По негови думи, за година и нещо, Община Ловеч и нейният бюджет ще се стабилизират.

На въпрос как смята да стане това, след като местните приходи са едва 12-14 милиона, а задълженията ще бъдат над 5.6 милиона минимум, финансиста се задоволи да отговори, че това ще се случи единствено с финансова дисциплина. Не стана ясно какви разходи ще бъдат орязани в бюджета за да се покрие над 40% дефицит, както и дали изобщо това е възможно.

Според Винчев, въпреки огромният дефицит, Такса битови отпадъци и местните данъци няма да се вдигат през следваща година, като ще се върви към теглене на кредит.

Кметът Страцимир Петков каза, че се е срещал с зам. Министъра на Околната среда и водите и РИОСВ по отношение на средствата за втора клетка на РДНО, но положителен резултат от тях няма.

Друг финансово застрашаващ проект е прословутата Спортна зала на училище “Димитър Димов”. Петков каза, че там се работи за изваждането на обекта от общият проект, който е за 8 училища, за да бъде санкцията по-малка.

Въпреки декларациите на изпълнителя, дадени на 17 ноември 2023 г., на първата пресконференция на новия кмет, че обекта ще бъде този път завършен, според Петков това няма да се случи отново. Обмисля се прекратяване на договора и с тази фирма, защото според кмета, тя няма желание да работи, което се вижда по напредъка на строежа.

Според кмета Петков, доизграждането на Спортна зала в “Димитър Димов” ще остане за сметка на Община Ловеч, както и направените до момента разходи.

Има заведени две съдебни дела от предишното управление срещу предишната фирма изпълнител. Сумата е 1.07 милиона лева, като изгледа за успех в делата, според Петков, е минимален. Освен това, Общински съвет е отпуснал 314 000 лева, които обаче не са платени на фирмата.

На последната фирма-изпълнител, която няма да довърши обекта, според кмета Петков, са изплатени още 385 500 лева.

В резюме, до тук незавършената Спортна зала струва на 1 400 000 лева, като ще бъде наложена санкция минимум 1,105 милиона лева и ще са необходими за доизграждането й ще трябват още средства.

За ремонта на Младежки дом също се върви към договаряне на разсрочване на плащанията. Там има и заем. В този обект има смущаващи, в контекста на качеството на строежа, проблеми.

Петков обяви, че са подадени проекти към Министерство на финансите – Казармата за над 12 милиона лева и пътя от улица  “Кубрат” към Пресяка и Смочан, за малко над 1.1 милиона лева. Също така, кметът обясни, че при второто подаване са представени още обекти за Александрово, Радювене, квартал Заводските и други, сред които и ремонт на улица “Пано Рогозаров” за над 2 милиона лева.

Заместник кмета Винчев съобщи, че очакваните постъпления, които трябва да събере Общината до края на година са 440 хиляди лева. Като това е изключително недостатъчно.

За да не се стига до ситуация, в която Общината да е изправена пред финансов колапс, ще има изключителна финансова дисциплина, каквато до момента не е имало.