Павлин Иванов

Днес, заместник кмета по финанси Цветелин Винчев, изрази своите притеснения за бюджета и финансите на Община Ловеч.  Той сподели, че е шокиран, когато е разбрал, че в Бюджета са заложени приходи за храна (бел.р. -вероятно е искал да каже разходи!). Но тази храна е различна от представителните разходи, каза още той. Цитирам: “Тази храна е била само за ядене и за пиене”.

До момента са похарчени 22 529 лева по заведения в Ловеч, каза Винчев. От тях, ако приспаднем по 300 лв. за всяко село за празниците, остават 14 729 лв. И ето такива излишни разходи са спрени, заяви уверено заместник кмета по финанси на Община Ловеч. Повече това няма как да стане.

Винчев заяви, че е оптимист, че за една година, година и малко, бюджета ще бъде така, както трябва да бъде. Много голяма финансова дисциплина, много голям контрол върху разходите, за да може да изплуваме, защото иначе, Ловеч е пред колапс.

Той потвърди, че днес в бюджета има 289 613 лева. Сами разбирате, че сме огромен дефицит, каза Винчев. Т.е. не можем да се разплатим с фирмите, доставчици на услуги.

Очакваните постъпления до края на годината са 444 200 лева, което е изключително недостатъчно.

За да не стигне до ситуацията, Община Ловеч да е в колапс, са предприети мерки. Ще се харчи единствено това, което е в бюджета. Всичко извън бюджета, ще бъде спряно. И то вече е спряно, заяви зам. кмета.

Фактури, които не са бюджетирани, няма да се разплащат. Няма да се допускат разходи, за които няма средства. Няма да се финансират проекти, за които няма капиталово наличие по сметките.

До момента (бел. р. – новото ръководство встъпи в длъжност на 13.11.2023 г.), не са подавани никакви сигнали за нарушения от предишното управление, каквато заявка беше обявявана многократно по време на предизборната кампания. Според Винчев, все още вървят проверки и не може да се даде информация.

Попитан как ще се справи с огромният дефицит в Община Ловеч, ресорният кмет Винчев заяви, че това може да се случи само с финансова дисциплина. Не стана ясно, каква ще бъде тази финансова дисциплина, която от 12-14 милиона местни приходи, ще ореже разходи за 6 милиона, за да се балансира бюджета.

Кметът Страцимир Петков се намеси и каза, че дефицита няма как да се изчисти само с финансова дисциплина и ще се търсят външни източници за финансиране. Дори и да спрем тока, няма как да се компенсира това.