Успешно завърши проектът „Ремонт, преустройство и обзавеждане на Професионална гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Димитър Димов”, гр. Ловеч“. На 10 юли предиобед бе прерязана лентата пред входа на обновената гимназия. Това сториха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, директорът на ОДБХ в Ловеч д-р Росен Федерчев, директорът на гимназията Габриела Георгиева и Румен Бахов, началник отдел от РУО в Ловеч.

„Това е едно от шесте национални училища в страната и то е знаково за Ловеч, ние милеем за него и затова направихме този проект. Построеното тук е израз на държавната политика за подкрепа на образованието. Благодарим на министър Красимир Вълчев, който твърдо застана зад нашите идеи и помогна да се реализира проекта“, каза кметът Корнелия Маринова.

По-рано в залата на Общински съвет Ловеч се състоя заключителната пресконференция на проекта. Той е по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. приоритетна ос 3: „Регионална образователна инфраструктура“.

„Това е многопластов проект, защото е насочен и към мерките за енергийна ефективност, и към естетизация на самото училище, и към икономия на енергиен ресурс, създаване на модерна образователна среда. Всичко това създава предпоставка за качествена дейност. Разчитаме на целия екип на училището за едно по-качествено образование“, каза кметът на Ловеч.

Договорът има продължителност 30 месеца (12.01.2017 г. – 12.07.2019 г.), като общата стойност е 1 299 980.00 лева (БФП: 1 299 980.00 лева).

Основна цел на проекта е създаване на условия за предоставяне на модерни образователни услуги чрез подобряване на образователната инфраструктура в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч. В рамките на проекта се осигуряват по-добри условия за качествено професионално образование чрез цялостно обновяване на образователната институция; ремонт на класни стаи, кабинети, лаборатории, библиотека; промяна предназначението на третия етаж от източно крило на учебната сграда за обособяване на ученическо общежитие до 60 лица чрез реконструкцията на класни стаи в спални помещения, нови санитарно-хигиенни помещения и обслужващи зони и др. Така са създадени съвременни и модерни условия за обучение, пребиваване, отдих и спорт. Ръководител на проекта е Георги Братоев.

Събитието в двора на гимназия завърши с киноложка изложба, която прерастна в дефиле на домашни любимци, защото освен кучета имаше и котки, рибка и дори един гълъб.

Специални гости на изложбата бяха семейство Магдалена и Тони Паричеви с техните котки от породата “Донски сфинкс” от ловешкия развъдник „Шалун кхан”, носители на световни награди.