milenadimova1504132Община Ловеч подарява на децата от Ловеч за Великден 420 броя от книжката „Жабокът звезда“. Библиотеките на всяко училище и детска градина ще получат екземпляри от изданието.

Забавната приказка е предназначена за четящи деца, първи и втори клас и подготвителните групи. Неин автор е радиоводещата в БНР Милена Димова, която се включва в кампанията за популяризиране на детската книга. „Идеята е да накараме децата да четат – обяви Димова. – Те не четат, забравиха играчките, не ходят на театър.“

Основната тема на приказката е приятелството, съпричастността, тя учи децата да не бъдат горделиви, да защитават приятеля до себе си и да си спомнят за детските години, когато пораснат. Приказката следва сюжетната линия, има поука и много пряка реч, за да може да задържи вниманието на публиката. Авторката планира след време да разиграе „Жабокът звезда“ и с кукли на ловешка сцена.

На 19 април от 12.30 ч. в Детския отдел на Регионалната библиотека в Ловеч Милена Димова на литературно четене ще се срещне със свои почитатели от ловешки училища. Това е нейната втора книжка, подарена от общината на децата от Ловеч. Първата е „Марта в страната на бялата птица“ и зарадва ловешките малчугани през 2003 г. Димова предвижда да превърне литературното четене сега в шоу, заедно с децата да влезе в играта на Жабока звезда. „На децата трябва да им пускаш фантазия. А най-добрата застраховка за фантазията е детската книга“ – коментира Димова. Тя издаде четвъртата си поред детска книга със съдействието на ЗАД „Виктория“.