obshtina301111Вече са ясни победителите в конкурса за детска рисунка, организиран от община Ловеч и Администрацията на Лотошински муниципален район, Московска област, Русия. Той е посветен на 135-годишнината от Руско-турската освободителна война, обявен бе през ноември м. г. и се проведе едновременно и в двата града – българските деца  рисуваха на тема „Ние рисуваме Русия”, руските – „Ние рисуваме България”. Право на участие имаха ученици на възраст от 10 до 16 години, живеещи съответно на територията на община Ловеч и на Лотошинския муниципален район.

Съпредседатели на организационния комитет са зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков и първият заместник на главата на Администрацията на Лотошинския муниципален район Вера Вдовина.

Работите на участниците в конкурса оцени организационният комитет, класираните на първо, второ и трето място  ще бъдат наградени с дипломи и подаръци. Победителите от руска страна получават и правото да участват в тържествата за 24 май в Ловеч тази година, както и да се включат в пленер в нашия град. Победителите от българска страна ще вземат участие в празниците за Деня на Лотошинския район през юни 2013 г. и също ще се включат в пленер в побратимения ни град.

50 творби на млади автори от Ловеч участваха в конкурса. Първото място спечели Анастасия Ковальова, 9 „е“ клас на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І”. На второ място се класира Лиляна Цанова, 9 „г“ клас на Гимназията за чужди езици. Трета стана Полина Любенова, 7 „б“ клас на ОУ ”Проф. Д. Димов”.

От руска страна най-добрите работи са на Галина Котова, 14-годишна (първо място), Юлия Попова, 16-годишна (второ място), и Виктория Щеповалина, 14-годишна (трето място), и трите от Лотошинската детска школа по изкуствата.

Конкурсът, който се провежда в рамките на международното и културно сътрудничество между община Ловеч и Лотошинския муниципален район, цели взаимно обогатяване на двете култури, укрепване на единството между славянските народи, духовно-нравствено, художествено и естетическо възпитание на децата, подрастващите и младежта.

Идеята е освен да се откриват и насърчават млади таланти в областта на изобразителното изкуство и да се формира у децата интерес към важните събития от историята на Русия и България.