Павлин Иванов

На 11 ноември Община Ловеч е стартирала процедура за обществена поръчка с предмет „ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ“, Прогнозната стойност на нужните консултантски услуги е 300 000 .00 лв. без ДДС.

Предмет на настоящата обществена поръчка е сключване на рамково споразумение за предоставянето на експертни услуги и консултации на община Ловеч по отношение на подготовката на проектни предложения, съфинансирани от ЕСИФ, Норвежкия финансов механизъм, Програмите за териториално сътрудничество и Националния план за възстановяване и устойчивост и други външни източници на финансиране, финансови инструменти; разработване на финансови анализи; подпомагане при разработване на документации за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП, в т.ч. подпомагане на общината при разработването на технически спецификации за обществени поръчки и подготовката на правни становища по предложения за финансови корекции.

Нужните консултантски услуги са описани в 5 точки:

Дейност 1. Консултации, свързани с подготовка на проекти, подкрепени от Европейските структурни и инвестиционни фондове, Норвежкия финансов механизъм, Програмите за териториално сътрудничество, Националния план за възстановяване и устойчивост и други източници на финансиране.

Дейност 2. Консултации по подготовка на проекти, подкрепени от финансови инструменти (ФИ).

Дейност 3. Изготвяне на финансови анализи, според специфичните нужди на Възложителя;

Дейност 4. Разработване на документации за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП, в т.ч. подпомагане на общината при разработването на технически спецификации по обществени поръчки и подготовката на правни становища срещу финансови корекции по сигнали за нередности.

Дейност 5. Подготовката на правни становища срещу финансови корекции по сигнали за нередности.

Като се отчитат заявените от община Ловеч потребности, ще бъде осигурена експертна подкрепа под формата на консултации, която да ѝ позволи да развие и надгради специфичния капацитет в най-важните сфери при подготовката и изпълнението на проекти, съфинансирани от ЕСИФ, Норвежкия финансов механизъм, Програмите за териториално сътрудничество, Националния план за възстановяване и устойчивост и други източници на финансиране.

Предоставянето на специфични консултации в областта на финансовите инструменти ще допълнят ограничения капацитет и липсата на познания по подготовка на генериращи приходи общински проекти. Подкрепата следва да подпомогне придобиването на практически опит по идентифициране и оценка на жизнеспособността на конкретни проектни идеи, подходящи за кредитиране, чрез финансови инструменти.

Подкрепата при разработването на финансови анализи ще подпомогне капацитета на Възложителя при проучването и реализирането на генериращи приходи/ползи общински проекти. При необходимост ще се възлага комуникиране и посредничество със заинтересовани страни на местно ниво, за подготовката на стратегически проекти.

В рамките на предмета на обществената поръчка общината ще получи консултантска подкрепа по отношение на правилата за прилагане на Закона за обществените поръчки и във връзка с подготовката на становища срещу финансови корекции по сигнали за нередности.