iktbibl2810151Албена Йончева

В съответствие с предварителния план и определените теми за обучение в периода 6-16 октомври 2015 г. в обучителния център на Регионалната библиотека се проведе обучение на тема : „Компютърни програми в полза на библиотекарите”. В процеса на занятията се премина от начални умения до надграждащи знания за един основен състав и няколко допълнителни участника, новоназначени и непреминали обучения секретари и библиотекари от селските читалища на област Ловеч.

Обучителят Илияна Попова прояви достатъчно търпение и старание, за да могат участниците да придобият увереност и самочувствие при работа с информационни и комуникационни технологии и да бъдат от полза на своите протребители. „Управление на библиотеката и обработка на документи” бе другата изключително важна тема за новоназначените и неопитни колеги, която подготви за тях гл.библиотекар в направление „Организация на библиотечните фондове” в РБ Геновева Петкова.

iktbibl2810152Обучението се проведе от 19 до 21 октомври 2015 г. От от 4 до 6 ноември 2015 г. ще се проведе и още едно много важно обучение на тема : „Психологически методи, подходи и насоки в общуването с различни видове потребители”.

Тук са включени участници с по-високо образование от библиотеките в Троян, Тетевен, Летница, Угърчин и Ловеч. Както в по-големите читалищни, така и в регионалната библиотека, колегите се нуждаят от изграждането на психологически и комуникационни умения във все по-проблемната и конфликтна среда за общуване с различни категории посетители на библиотеката. Последствията за техния професионализъм са както позитивни, така и негативни. Резултатите от професионалната помощ за оцеляване в конфликтна среда са красноречиви.

Всички участници в обученията получават сертификат за получените знания в обучителния център на РБ. Отношението и вниманието към нуждаещите се от допълнително обучение колеги в обществените библиотеки от региона влияе положително на самочувствието на читалищните деятели. От обратната връзка се вижда, че участниците са изключително доволни и благодарни за участието си в обученията, което допринася също и за развитието на капацитета на обучителния център на регионалната библиотека в град Ловеч.

Обученията се организират и финансират изцяло в изпълнение на договор на Фондация „Глобални библиотеки – България” с Министерство на културата.