Обстановката в област Ловеч е спокойна, в пълна координация работим всички  институции, съобщават от Областна администрация. Времето в областта е облачно, обявен е код „ЖЪЛТО“ за опасност от силен запад-северозападен вятър с пориви до 18-20 м/сек.

Към момента няма наводнени населени места след последните валежи. Няма и населени места без ток и вода. Според бюлетина на оперативния център през денонощието са подадени 2 сигнала за произшествия без преки материални щети – в Ябланица, където количеството валежи е било най-голямо, е било наводнено котелно помещение на СУ „Васил Левски“, а в Ловеч са горели сажди в непочистен комин на изоставена стара сграда.

След справка с Институт по метеорология и хидрология през изминалото денонощие няма регистрирани обилни градушки на територията на област Ловеч, градушка е преваляла за кратко и на малки площи, без да остави сериозни поражения. През изминалото денонощие валежите в Ловеч са били 19 л/кв.м, най-много са паднали в Ябланица  – близо 43 л/кв.м.

Проходът Троян-Кърнаре е отворен за всички МПС. Движението ще се спира за интервали от 2 часа поради обрушване на скатове и почистване на паднала скална маса. Обрушването на скатовете ще се извършва в периода 7-10 май, 13-17 май и 20-21 май. Движението по път ІІ-35 Плевен – Троян, обходен път на гр. Ловеч от км 42+830 до км 44+390 е затворен поради ремонтни работи в тунел „Ловеч”.

След направена справка с Оперативния център на ОУ ПБЗН в Област Ловеч през изминалото денонощие нивата на реките са следните:

 

р. Осъм

при гр. Троян – 30 см.

Критичното ниво на реката в този участък е около 350см.

при гр. Ловеч –  52 см.

Критичното ниво на реката в този участък е около 350см.

 

р. Вит

при гр. Тетевен – 107 см.

Критичното ниво на реката в този участък е около 300см.

при с. Черни Вит – 50 см.

Критичното ниво на реката в този участък е около 190см.

 

Областният управител следи обстановката в областта.