Ученици от Италия, Турция и Словения, партньори на Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) в Ловеч по програма „Еразъм +“, прие днес областният управител Виктор Стойчев. Младежите са в България по проекта „R.O.B.E.: impRove knOwledge By stEm”, реализиран съвместно от четири технически училища – в Ловеч, в гр. Асизи – Италия, гр. Ново Место – Словения, и гр. Бурса – Турция.

Областният управител поздрави ПГМЕТ за спечеления и успешно изпълняван проект, по който ще се подобрят техническите умения на учениците чрез  практически задачи, проектнобазирано и интердисциплинарно обучение. Той приветства гостите си и увери, че има много какво да научат в Ловеч, и в частност в ПГМЕТ, училище, което не просто подобрява образователната си инфраструктура, а и въвежда непрекъснато иновации в обучението и с  изграждането на училищна STEM среда, и с разбирането, че бъдещето на професионалното образование е дуалното обучение – нова паралелка от тази учебна година в партньорство с „VOSS Automotive“, и с успешните реализирани проекти. А в годините са доказани възможностите за създаване в Ловеч на добри средни технически специалисти за нуждите на бизнеса.

Гостите се поинтересуваха има ли висше учебно заведение в Ловеч, развит ли е футболът тук, както и какви забавления има за младите. Стойчев ги посъветва да създават своите спомени, да учат, но и да използват момента и да се запознаят с нови хора, с нови възможности и да се забавляват. Преди това той им разказа за функциите на областния управител като представител на държавната власт на регионално ниво. Сподели им още, че в последните 20 години техническите специалности у нас са били неглижирани, но сега бизнесът изпитва остра нужда именно от технически кадри. Такива кадри обаче се създават трудно и затова и обменът на знания, добри практики и иновативни подходи е изключително важен и аз го поощрявам, каза още областният управител.

Обучението на учениците в Ловеч е втората мобилност по проекта, първата е била в Бурса, където учениците са преминали обучение по роботика – сглобяване на схеми с микроконтролери и Arduino платка и писане на код (Java) за изпращане на сигнал през BlueTooth към мобилен телефон с Android Studio. От днес до 13 май учениците са у нас и заедно с българските си връстници ще преминат курс на обучение по автоматизация с теми, подготвени от гост-лектор, за което ще получат сертификат в края на обучението. Участниците в проекта са на възраст от 16 до 18 години, като всяка страна е представена от седем ученици и двама учители.

Сред основните теми на обучението в България са производството и използването на зелена енергия, генериране на енергия и употребата й в автомобилната индустрия, роботиката, екологията и използване на софтуер за дизайн при 3D принтер и лазерна машина. Учениците ще разработват проекти, които ще представят в края на обучението.

Срещата с областния управител на Ловеч е част от втората мобилност по проекта, предстои още посещение на „VOSS Automotive“ – основен партньор на училището, както и обиколка по интересни места и забележителности в Ловеч и Велико Търново.

Следващите мобилности са в Италия (тема „Дигитални технологии за учене от разстояние“) и Словения („Роботика и STEM обучение“).